Annons

SD:s anmälan mot museum utreds inte

Sverigedemokraterna i Norrköping anmälde stadsmuseet i Norrköping, i samband med en utställning som handlade om nazism nu och då. Polisen inleder dock ingen förundersökning.
Kultur • Publicerad 12 februari 2020
Norrköpings museum synar sin nazistiska historia. Här ett foto av en flygtävling 1937 på Kungsängens flygplats utanför Norrköping. Pressbild.
Norrköpings museum synar sin nazistiska historia. Här ett foto av en flygtävling 1937 på Kungsängens flygplats utanför Norrköping. Pressbild.Foto: Norrköpings Kommun

I utställningen "Motstånd och medlöperi" visades en bild på SD:s styrelse i kommunen ihop med artikeln: ”SD-politiker utreds för inlägg på nazistsajt”. Artikeln handlade om en person som kandiderade i valet 2018 för SD:s räkning.

SD menade att det var förtal att inkludera bilden. Men polisen går inte vidare med anmälan, rapporterar SVT.

Annons

– Ja, eller rättare sagt har det inte lett till någon förundersökning i och med att det finns en åtalsprövningsregel i alla ärekränkningsbrott. Det finns reglerat i brottsbalken, säger Peter Hultgren, förundersökningsledare vid polisen, till SVT.

Huvudregeln är att endast den kränkte själv kan åtala, eller att åtal kan väckas om det finns ett stort samhällsintresse av det, vilket är ovanligt, förklarar Hultgren.

SD krävde att museet skulle ta bort bilden, vilket man till slut gjorde. Det väckte starka reaktioner. Bland annat skrev författaren Ola Larsmo, tidigare ordförande för Svenska Pen, att en gräns hade passerats, i DN :

"En folkvald kommunpolitiker, ordförande för sitt parti i regionen, kräver att ett museum ska plocka bort uppgifter ur en utställning. Inte för att de är felaktiga. Utan därför att han och hans parti känner sig "kränkta” av att sådana fakta refereras".

Enligt museichef Maria Modig har det varit turbulent sedan utställningen invigdes. Man har bland annat hittat en väska med antisemitiskt innehåll, och nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen har besökt museet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons