Annons

Morgan Johansson kan klara misstroende

M och KD stödjer Sverigedemokraternas vilja att rösta om misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S) med anledning av inträffade mord, skjutningar och bombdåd.
Men regeringens samarbetspartier C och L ser inte ut att stödja misstroende för att peta ministern.
Politik • Publicerad 11 november 2019
Jimmie Åkesson (SD) vill väcka misstroende mot justitieminister Morgan Johansson i riksdagen. Arkivbild.
Jimmie Åkesson (SD) vill väcka misstroende mot justitieminister Morgan Johansson i riksdagen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Centerns gruppledare i riksdagen, Anders W Jonsson, säger till TT att partiet tar frågan om misstroende och kriminalitet på största allvar.

– Men jag har väl lite svårt att se hur det skulle innebära en lösning på den akuta situationen i Malmö, säger Jonsson men framhåller att riksdagsgruppen ska ta upp misstroendefrågan.

Annons

Liberalerna backar inte upp M och KD för SD:s misstroende.

"Vi röstar nej. Frågan kommer att diskuteras på gruppen. Men vi har bestämt oss." skriver Liberalernas gruppledare Johan Pehrson i ett sms till TT inför riksdagsgruppens möte under tisdagen.

SD motiverar sitt misstroende mot Morgan Johansson med att denne gör för lite att få stopp på de kriminella. Polisen får för lite resurser och lagarna är inte tillräckligt hårda, enligt Jimmie Åkesson.

– Det är uppenbart att han inte tar situationen på allvar eller klarar av att hantera den, säger SD-ledaren efter helgens händelser i bland annat Malmö.

Han säger att regeringens 34-punktsprogram efter samtalen mot gängkriminalitet var ett steg i rätt riktning, men för lite och för sent.

Det är i samband med partiledardebatten om EU i riksdagen på onsdag som SD tänker väcka frågan och omröstningen kan tidigast ske på fredag och senast på tisdag i nästa vecka.

M och KD stödjer

Moderaterna och Kristdemokraterna stödjer SD.

– Det är rätt att nu rikta misstroende mot justitieministern. Han är sedan fem år ytterst ansvarig för den situation vi har fått i Sverige. Den är helt ohållbar. Antingen gör en minister sitt jobb eller så tar man konsekvenserna och avgår, säger Moderatledaren Ulf Kristersson till Ekot.

Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Andreas Carlson, skriver i en kommentar till TT att det ytterst är regeringen och statsminister Stefan Löfven som bär ansvaret för att hantera läget när "skjutningar och bombdåd sätter stad efter stad i skräck."

Men ministrar som inte levererar vill KD försöka få bort när tillfälle ges.

Annons

"Morgan Johansson förtjänar i egenskap av justitieminister inte riksdagens förtroende. Kristdemokraterna kommer att rösta för ett misstroende.” skriver Carlson.

Räcker inte

SD kan inte avsätta Johansson enbart med stöd av M och KD, fler partier måste ansluta sig.

Det krävs minst 175 ledamöter som röstar emot en minister för att han eller hon ska tvingas avgå.

SD, M, KD har 154 röster tillsammans. Enbart Liberalernas röster ovanpå det är inte nog, ett parti till hade behövts, eller att Centern eller Vänsterpartiet hade velat peta Johansson. Centern har 31 röster och Vänsterpartiet 27.

V har dock inga sådana tankar.

"Vi har i nuläget inga planer på att ställa oss bakom misstroendeförklaringen. Att i det här läget väcka misstroende syftar mer till att jaga väljare än att jaga brottslingar. Vänsterpartiet prioriterar det senare med seriösa förslag på hur vi ska knäcka gängkriminaliteten." säger V-ledaren Jonas Sjöstedt i en skriftlig kommentar.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Annelie Karlsson, anklagar det "nya konservativa blocket" för att agera oseriöst och ovärdigt.

"M och SD verkar på allvar vilja utnyttja mord på barn och oskyldiga för att ta billiga politiska poänger. Det räcker nu!", skriver hon i en kommentar.

Peter Wallberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons