Annons

SD positivt till OS: "Stärker sammanhållningen"

Olympiskt • Publicerad 9 april 2019
Angelika Bengtsson, Sverigedemokraterna. Arkivbild.
Angelika Bengtsson, Sverigedemokraterna. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen har lämnat en säkerhetsgaranti för att arrangera vinter-OS 2026. Även Sverigedemokraterna är nu positivt inställda.

Partiets företrädare i kulturutskottet, Angelika Bengtsson, säger att ett OS kan stärka "den nationella sammanhållningen i landet". Det skulle enligt hennes bedömning också bidra till ökad turism och vara ett ypperligt tillfälle att marknadsföra idrottens stora samhällsnyttiga effekter.

Annons

Finansminister Magdalena Andersson (S) menade bestämt att det inte ges "några ekonomiska garantier överhuvudtaget". Finansieringen är avgörande även för SD.

"Vi är därför försiktigt positiva tills dess att mer underlag gällande budgetfrågan framkommit", säger Angelika Bengtsson i en skriftlig kommentar.

Lika positivt lät det inte 2018, då en idrottspolitisk talesperson för SD svarade så här på fråga om hur partiet ställde sig till statens roll som garant för ett OS:

”I och med att vi ser stort behov av resurser i stora delar av välfärdsapparaten och andra delar av kulturlivet, anser Sverigedemokraterna att Sverige inte kan motivera att prioritera ett arrangerande av OS i dagsläget, med hänsyn till de kostnader det skulle innebära."

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons