Annons

SD-artikel tillbaka i nazistutställning

Kultur • Publicerad 14 februari 2020
Norrköpings stadsmuseum synar stadens nazistiska historia. Här ett foto av en flygtävling 1937 på Kungsängens flygplats utanför Norrköping.
Norrköpings stadsmuseum synar stadens nazistiska historia. Här ett foto av en flygtävling 1937 på Kungsängens flygplats utanför Norrköping.Foto: NORRKÖPINGS KOMMUN/TT

Efter påtryckningar från SD-politiker plockade stadsmuseet i Norrköping ner en artikel från utställningen "Motstånd och medlöperi".

Nu sätts pressklippet upp igen, meddelar museet.

Annons

"Det som har varit avgörande är att Norrköping är en stad som värnar yttrandefriheten och därför sätter vi nu upp artikeln igen, säger tillförordnade museichefen Maria Modig i ett pressmeddelande.

Utställningen handlar om nazismen och dess motståndare i Norrköping genom historien.

Artikeln från Folkbladet 2018 har rubriken "SD-politiker utreds för inlägg på nazistsajt". Texten illustreras med en bild på SD:s lokala partistyrelse, vilket fick Sverigedemokraterna att anmäla museet för förtal.

Polisen gick inte vidare med anmälan, men museet valde ändå att ta bort artikeln. Det beslutet kritiserades från flera håll.

Sedan invigningen i januari har utställningen utsatts för hot och trakasserier, enligt museet. Förra lördagen tvingades man hålla stängt då det inte fanns någon tillgänglig vakt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons