Annons

SBAB höjer räntorna

Efter stigande marknadsräntor och Riksbankens besked om en nollränta i december höjer SBAB listräntorna för bolån med lång bindningstid, trots förra månadens boräntekampanjer.
Jämför räntan mellan olika banker och stressa inte med att binda bolånet, lyder privatekonomernas råd.
Ekonomi • Publicerad 5 november 2019
SBAB höjer räntorna. Arkivbild.
SBAB höjer räntorna. Arkivbild.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Så sent som i oktober lanserade både SBAB och SEB boräntekampanjer där långa bindningstider var billigare än de korta på tre månader. Men kampanjerna varade inte länge.

Efter stigande marknadsräntor avslutas kampanjerna. SEB satte punkt för några dagar sedan, och under tisdagen kom beskedet att bolånebanken SBAB gör detsamma.

Annons

Den sistnämnde väljer nu att höja listräntorna för bolån med 1–10 års bindningstid med mellan 0,15–0,25 procentenheter. Beskedet kommer efter att Riksbanken vid senaste räntebeskedet i slutet av oktober indikerade att styrräntan sannolikt höjs i december till noll procent.

– Vi bedömer nu att marknadsräntorna har etablerat sig på en lite högre nivå, som påverkar våra upplåningskostnader med ungefär så mycket som vi behöver höja räntorna med, säger Klas Danielsson, vd på SBAB.

På ett års bindningstid höjs nu listräntan med 0,20 procentenheter, för treårig bindningstid är höjningen 0,25 procentenheter medan den på fem år stiger med 0,15 procentenheter.

Listräntan för lån med kort bindningstid på tre månader lämnas oförändrad.

Stor konkurrens

I ett läge då bolånemarknaden snarare präglats av sänkta räntor är det märkligt med en höjning, anser Ylva Yngveson, fristående privatekonom.

– Jag tror att vi fortsatt kommer att se en ökad konkurrenssituation. Den är stark redan i dag, men kommer sannolikt bli tuffare. Frågan är om SBAB i längden klarar av att behålla en högre ränta mot kund, säger Ylva Yngvesson, fristående privatekonom.

– Det blir intressant att se om fler banker tycker att det finns anledning att höja, fortsätter hon.

Om man som bolånekund känner sig osäker kan det vara en bra idé att höra sig för bland bankerna för att hitta det erbjudande som passar en bäst.

– Fråga vilken ränta du kan få och ta offerter från flera håll, så att du har något att jämföra med. Det är trots allt en ganska stor affär att ta ett bolån.

Inte läge att binda

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet befarar att många banker kommer ta Riksbankens besked om räntehöjning som anledning att argumentera för att bolånetagarna ska binda sig till banken, och anser inte att det är läge att binda bolånen.

Annons

– Jag tror att det finns en risk att många tänker så när de hör att riksbanken ska höja räntan. Men det är ganska tydligt att vi kommer ha ett lågt ränteläge under en lång tid framöver. Jag tycker inte att man ska stressa med att binda sig under en lång tid.

Den som känner att den klarar några punkter högre ränta bör behålla en rörlig ränta, av flera skäl. Exempelvis är det en bättre konkurrenssituation på bolånemarknaden.

– Binder man bolånet går man miste om sin förhandlingssituation. Det blir dessutom dyrt om du skulle behöva bryta lånet i förtid.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons