Annons

Saudisk dörröppning för båda könen

Nu blir det tillåtet för män och kvinnor att använda samma ingångar till restauranger i Saudiarabien.
Beslutet är det senaste i en rad regellättnader som ska få fler turister till landet.
Saudiarabien • Publicerad 9 december 2019
En kvinna i saudiarabiska Jidda lämnar en restaurang via en dörr avsedd enbart för kvinnor.
En kvinna i saudiarabiska Jidda lämnar en restaurang via en dörr avsedd enbart för kvinnor.Foto: Amr Nabil/AP/TT

Män och kvinnor som inte är släkt eller gifta har på flera årtionden inte fått använda samma entréer och avdelningar på saudiska restauranger. Landets krogar har därför två separata ingångar, en för män och en för kvinnor och familjer. Tills nu.

På söndagen meddelade det ansvariga departementet via Twitter att kvinnor ska få använda samma ingångar som män. En talesman som nyhetsbyrån Reuters pratat med kunde inte säga huruvida kvinnor även får sitta vid samma bord eller ens samma avdelning som män.

Diversifiera ekonomin

Annons

Det nya påbudet är inte tvingande, och departementet uppger att det är upp till varje restauratör att avgöra saken själv. Andra offentliga rum, som skolor och sjukhus, påverkas inte av det nya beslutet, och kommer fortsatt att vara könssegregerade.

De nya reglerna ingår i kronprins Mohammed bin Salmans regeringsoffensiv för att få fler turister till landet och för att diversifiera ekonomin, som huvudsakligen är beroende av oljeinkomster. Saudiarabien har varit förhållandevis stängt i årtionden och fram till för några år sedan kunde män och kvinnor, även utlänningar, som inte var släkt och som syntes tillsammans offentligt få hårda straff.

Myndigheterna har som mål att få hundra miljoner årliga besökare till 2030. Sedan september kan medborgare i 49 länder, däribland Sverige, ansöka om turistvisum till Saudiarabien.

Får dela hotellrum

I oktober meddelade kungadömet att utländska män och kvinnor får dela hotellrum utan att behöva bevisa att de är släkt eller gifta. Dessutom får saudiarabiska och utländska kvinnor ta in på hotell ensamma, vilket tidigare varit förbjudet.

2018 blev Saudiarabien världens sista land att tillåta kvinnor att köra bil och i augusti i år släppte det ultrakonservativa landet ytterligare något på de hårda restriktionerna när kvinnor över 21 fick tillåtelse att ansöka om pass och resa utan tillstånd av en förmyndare. Kvinnor fick då också rätt att registrera barnafödsel, giftermål eller skilsmässa och bli vårdnadshavare för minderåriga barn.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons