Annons

Saudiarabien i fredssamtal med Huthirebeller

Jemen • Publicerad 6 november 2019
En säljare i krigsdrabbade Jemen väntar på kunder i staden Sanaa. Arkivbild
En säljare i krigsdrabbade Jemen väntar på kunder i staden Sanaa. ArkivbildFoto: Hani Mohammed/AP/TT

Saudiarabien har träffat Huthirebeller i Jemen i ett försök att få ett slut på inbördeskriget i landet, säger företrädare för Saudiarabien. Det är första gången samtal mellan de två sidorna i konflikten bekräftats från officiellt håll.

– Vi har haft öppna informationsvägar med huthierna sedan 2016. Vi fortsätter att kommunicera för freden i Jemen, säger företrädaren.

Annons

Huthirebellerna har inte kommenterat uppgifterna.

Beskedet om samtalen kommer dagen efter att den jemenitiska regeringen och separatiströrelsen STC i södra Jemen skrivit under ett avtal om att sluta strida mot varandra.

I det mer än fyra och ett halvt år långa inbördeskriget i Jemen stödjer en koalition ledd av Saudiarabien den internationellt erkända jemenitiska regeringen mot Huthirebeller som får stöd av Iran.

Separatiströrelsen STC stred tidigare sida vid sida med regeringsstyrkorna, men i somras började de strida mot dem och drev bort regeringen från den viktiga hamnstaden Aden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons