Annons

Säpo gör orosanmälningar om barn i Syrien

Polisen och Säpo har gjort orosanmälningar till flera kommuner i Sverige om barn till svenska IS-anhängare som befinner sig i läger i Syrien. Syftet är att kommunerna ska förbereda sig på att ta emot barnen om det blir aktuellt, uppger Säpo.
Samhälle • Publicerad 15 april 2019
Uppskattningsvis 60–80 barn med svenska föräldrar som anslutit sig till terrorgruppen tros befinna sig i syriska läger. Arkivbild.
Uppskattningsvis 60–80 barn med svenska föräldrar som anslutit sig till terrorgruppen tros befinna sig i syriska läger. Arkivbild.Foto: Maya Alleruzzo

Enligt Säpo handlar det både om barn som rest från Sverige och om barn som har fötts i områden som kontrollerats av terrorgruppen IS. Tidigare har man endast informerat kommunernas socialtjänster om barn som återvänt till Sverige från Syrien och Irak.

– Det man gör nu är orosanmälningar på de barn som befinner sig i konfliktområdet i Syrien. Det är ett sätt för att kommunerna ska kunna förbereda sig när eller om de här barnen kommer tillbaka, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare hos Säkerhetspolisen till TT.

Kommuner förbereder sig

Annons

Säpo har en skyldighet att göra orosanmälningar när de misstänker att barnen far illa, säger hon.

Stockholm är en av de städer som fått in orosanmälningar och som nu förbereder sig för att ta emot barn till kommunen, rapporterar .

Enligt Sari Römpötti vid Center mot våldsbejakande extremism (CVE) är orosanmälningarna ett sätt att uppmärksamma kommunerna på att barnen kan komma att återvända.

– Vi har som center också ett uppdrag att ge stöd åt kommunerna. Där kan vi dela den kunskap som finns samlad hos oss men också ta hjälp av andra kommuner som har erfarenhet av den här frågan, säger Sari Römpötti till TT.

"En ny fråga"

Hon betonar samtidigt att det kan vara svårt att utreda oron för de barn som inte är på plats.

– Utmaningen är att se till att det finns kunskap och att alla insatser finns förberedda i kommunen. För många kommuner är det en ny fråga som man inte har erfarenhet av.

Uppgifterna varierar om hur många svenska barn som befinner sig i lägren. Det rör sig enligt olika uppskattningar om 60 till 80 barn. Det är oklart när de eller om de kommer till Sverige.

Förutom Stockholm har bland andra Göteborg, Malmö och Örebro fått information om att barn kan återvända.

Beri Zangana/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons