Annons

Sánchez får försöka i Spanien

Spanien • Publicerad 11 december 2019
Spaniens tillförordnade premiärminister Pedro Sánchez får försöka bilda regering. Här sitter han i parlamentet när det öppnade igen den 3 december.
Spaniens tillförordnade premiärminister Pedro Sánchez får försöka bilda regering. Här sitter han i parlamentet när det öppnade igen den 3 december.Foto: Paul White/AP/TT

Spaniens tillförordnade premiärminister Pedro Sánchez får i uppdrag av kung Felipe att försöka bilda regering. Sánchez kommer att börja sondera läget med de andra partierna från och med nästa vecka.

– Det finns inga andra alternativ, säger han vid en presskonferens.

Annons

Efter nyvalet i november – det fjärde valet på fyra år – är det fortsatt ett svårnavigerat läge i parlamentet.

Sánchez och hans socialdemokratiska parti PSOE har ingått en allians med vänsteralliansen Unidas Podemos och har stöd från några småpartier, men det behövs ytterligare stöd för att en regeringsbildning ska vara möjlig.

Långa samtal har förts med det katalanska separatistpartiet ERC för att det ska lägga ned sina röster i en votering. Det har hittills ställt tuffa krav på Sánchez och PSOE och partiet vill bland annat att en centralregering ska lämna en dörr på glänt för en framtida, juridiskt bindande folkomröstning om självständighet i Katalonien.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons