Annons

Sämre kvalitet på årets knölar

Livsmedel • Publicerad 4 november 2019
Svensk potatis håller sämre kvalitet i år än skörden för ett år sedan. Arkivbild.
Svensk potatis håller sämre kvalitet i år än skörden för ett år sedan. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

Kvaliteten på årets potatisskörd är sämre än förra året, skriver lantbrukets affärstidning ATL.

Skalen är missfärgade och har i större utsträckning drabbats av sjukdomen skorv, som ger knölen en skrovlig yta, visar en analys av 80 partier gjord av föreningen Potatisodlarna. Generellt sett är kvaliteten sämre och skalen saknar lyster och potatisen är gråfärgad, enligt analysen.

Annons

Orsaken bedöms vara vädret. Skorv kan orsakas av torrt väder tidigt på säsongen och grönfärgning av att jorden sköljs bort av för mycket regn, vilket gör att potatisen exponeras för solljus.

Potatisskörden är större än förra året, med en ökad volym på 39 000 ton, och nettoskörden av så kallad klass 1-potatis som går ut i handeln ökade med 13 procent.

Men med anledning av den sämre kvaliteten kommer sannolikt mycket av svensk potatis att nedklassas, och då hoppas odlare bland annat kunna exportera till Polen, rapporterar ATL.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons