Annons

Samordnad hatattack mot judar i Norden

Judiska församlingar i Norden har utsatts för en koordinerat hatattack med antisemitiska klistermärken som satts upp i anslutning till kristallnattens årsdag.
Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig säger att attacken är unik i sin omfattning.
Brott • Publicerad 11 november 2019
Stockholms stora synagoga utsattes för den koordinerade attacken. Arkivbild.
Stockholms stora synagoga utsattes för den koordinerade attacken. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Under natten till i söndags, som markerade årsdagen för novemberpogromernas inledning 1938, sattes antisemitiska klistermärken upp på judiska institutioner på flera håll i Sverige, Norge, Danmark och Finland, skriver Göteborgs-Posten.

Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig säger att klistermärkena upptäcktes på söndagsmorgonen.

Annons

– Det är vanligt med enskilda incidenter, det har vi sett på många olika platser i Sverige, men det är som är nytt är det sker så pass koordinerat i fyra olika länder och i en mängd olika städer, säger Verständig till TT.

Har polisanmält

Judiska centralrådet har polisanmält händelsen och informerat medlemmarna om det som skett, men har inte vidtagit några ytterligare åtgärder mot bakgrund av det långtgående säkerhetsarbete som redan finns vid judiska institutioner i Sverige och i andra nordiska länder.

– Det är svårt att göra så mycket mer än att allvarligt begränsa verksamheten, och där bedömer vi inte att vi är, säger Verständig.

Nazistisk symbol

Klistermärkena är identiska med de gula stjärnor som judarna tvingades att bära i Tyskland och i de tyskockuperade länderna under upptakten till Förintelsen under andra världskriget. Verständig säger att det mesta tyder på att gärningsmännen tillhör vit makt-miljön med tanke på information på rörelsens egna webbsidor och på den nazistiska symbolen.

– Det som har skett är att vit makt-grupperingarna har blivit betydligt mer aktiva under de senaste två–tre åren, och antisemitismen är deras kärnideologi, säger han.

Klistermärkena är inte de enda antisemitiska attackerna i anslutning till årsdagen för kristallnatten. Nazistiska slagord och hakkors har även klottrats vid entrén till en skola i Södertälje, skriver Länstidningen. Dessutom har över 80 gravstenar på en judisk begravningsplats i Randers i Danmark vandaliserats, rapporterar danska medier.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons