Annons

Sahlgrenska stäms för diskriminering

Sjukvård • Publicerad 8 november 2019
Östra sjukhuset i Göteborg, en del av Sahlgrenska universitetssjukhuset som nu stäms av DO. Arkivbild.
Östra sjukhuset i Göteborg, en del av Sahlgrenska universitetssjukhuset som nu stäms av DO. Arkivbild.Foto: Jonas Dagson/TT

En ambulanssjuksköterska skrev i akutjournalen att mannen drabbats av "kulturell svimning" och han fick vänta på vård. I själva verket var mannen drabbad av en kraftig hjärnblödning. Nu stämmer Diskrimineringsombudsmannen (DO) Västra Götalands region för diskriminering, rapporterar Göteborgs-Posten och Dagens Nyheter.

Händelsen i november 2017 har lett till att sjuksköterskan och en av akutmottagningarna inom Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg fått kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Annons

Den 32-årige mannen föll ihop i sin bostad dagen efter att ha skadat huvud och nacke i en fotbollsmatch. Hustrun ringde SOS Alarm, men ambulanssköterskan ansåg att mannen överdrev och bara låtsades vara sjuk – med följd att mannen gavs låg prio på sjukhusets akutmottagning.

Sjuksköterskan säger till DO "att det inte ligger något rasistisk värdering" i sättet han uttryckte sig på.

Mannen vårdades i ungefär ett år på sjukhuset för svåra neurologiska skador innan han kunde återvända hem. Han avled i somras i sviterna av en lunginflammation, skriver DN.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons