Annons

Så ska konflikten lösas – ministern i dialog

Årets herrallsvenska präglades till stor del av en infekterad konflikt mellan polisen och supportrar.
Svensk elitfotboll (Sef) och Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU) vill att regeringen tillsätter en nationell samordnare för att lösa schismen.
Initiativet välkomnas av polisen, som ska träffa inrikesminister Mikael Damberg (S).
Fotboll • Publicerad 8 november 2019
Allsvenska året 2019 präglades av en konflikt mellan supportergrupper och polisen. Här manifesterar AIK:s supportrar under sista matchen, mot Gif Sundsvall. Arkivbild.
Allsvenska året 2019 präglades av en konflikt mellan supportergrupper och polisen. Här manifesterar AIK:s supportrar under sista matchen, mot Gif Sundsvall. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

I ett försök att få bort pyroteknik från svenska fotbollsläktare har polisen under året arbetat med en striktare tillämpning av en så kallad villkorstrappa.

Åtgärden har inneburit sanktioner mot klubbar som i sin roll som matcharrangör inte har levt upp till polisens krav och fått bort bengaliska eldar från sina läktare, exempelvis i form av reducerad ståplatspublik. Följden? Ett polariserat tonläge mellan samtliga parter– något som givetvis inte har gått Sef, paraplyorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan, och supporterunionen SFSU obemärkt förbi.

Annons

– Vi kan inte ha en säsong till där vi står så långt ifrån varandra, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Sef.

De båda organisationerna går nu ut med en gemensam uppmaning till regeringen och föreslår att en objektiv samordnare tillsätts för att lösa upp de hårda knutarna mellan polisen, fotbollsklubbarna och deras supportrar.

Komplex fråga

– Den här typen av åtgärd (villkorstrappan) som polisen ensidigt har gått ut med har ju verkligen skickat utvecklingen baklänges. Eftersom vi inte har hittat ett gemensamt synsätt om hur vi ska gå vidare så tycker vi att det vore bra om vi fick in någon typ av oberoende tredjepart som hjälper oss i den här dialogen, säger Mats Enquist.

I ett pressmeddelande skriver Sef och SFSU att samordnarens uppdrag blir att "med sakkunskap och integritet leda processen för återupprättande av samverkan mellan fotbollens aktörer och myndigheterna i syfte att nå den gemensamma målsättningen om trygga, säkra och välkomnande evenemang för alla".

Mats Enquist medger att frågan är komplex men påtalar att nya typer av åtgärder, som löser problematiken runt illegal pyroteknik och samtidigt bibehåller alla positiva aspekter med den svenska läktarkulturen, är ett måste.

"Vägen framåt"

– Det är ingen som kan ha missat att vi, de senaste sex-sju åren, har haft en fantastisk utveckling i svensk fotboll. Vi anses vara ett av de stora föredömena i Europa. Bara för att det finns några få problem kvar att lösa så kan man inte skicka utvecklingen baklänges. Ska man införa åtgärder ska man rikta dem mot de som faktiskt begår ordningsstörningarna. Och det har inte varit fallet.

– Det är klart att vi har vår uppfattning och polisen har sin, men vi vill inte ha en samordnare som bara gör som fotbollen säger. Vi vill ha någon som tittar efter internationell forskning, erfarenhet och rättspraxis.

TT: Tror du regeringen kommer att lyssna på ert förslag?

– Jag vet inte. Vi har ställt många förhoppningar till många typer av lösningar och vi har haft långa perioder av god samverkan. Många operativa delar hos polisen har fungerat bra. Men den här förändringen som skedde under 2019 förstår vi inte riktigt. Jag hoppas att politiker kan hjälpa både myndigheter och oss inom fotbollen att komma på spåret.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) bekräftar för Expressen att han tagit emot Sefs och SFSU:s förslag.

Annons

– Jag har länge understrukit vikten av dialog mellan klubbarna, förbunden och polisen kring den situation som uppstått. Mitt nästa steg är att träffa polisen för att ta del av deras utvärderingar av sitt arbete under den nyss avslutade säsongen i fotbollsallsvenskan, och lyssna på hur de ser på vägen framåt, säger Damberg till tidningen.

Utvärdering på gång

I och med att den allsvenska säsongen precis har avslutats är det hög tid redan nu, menar Enquist, att ta tag i konflikten – "för den här trenden måste brytas", som Sef och SFSU skriver avslutningsvis i pressmeddelandet.

– Jag tror att man behöver ta tillfället i akt att bygga upp en samverkan mellan klubbar, polis och supportrar för att ta steg framåt. I stället för att skapa polarisering, för då märker man snabbt hur det börjar spricka, säger Mats Enquist.

Polisen kommer de närmsta veckorna att utvärdera sitt arbete runt villkorstrappan och vad den striktare tillämpningen har gett för effekt.

Men redan nu konstaterar Ulf Johansson, Stockholms regionpolischef, att arbetssättet inte har förbättrat läget. Tvärtom.

Ingen positiv effekt

– Nej, på kort sikt har det ju inte haft någon positiv effekt. I Stockholm har det snarare försämrat, kan man säga. Vi har fått ett polariserat läge och debattklimatet har hårdnat, och det har riktats mot polisen, säger han till Dagens Nyheter.

TT har sökt Ulf Johansson som har varit indisponibel under fredagen, men via en presskontakt låter han hälsa att Sefs och SFSU:s förslag välkomnas av polisen.

"All granskning av polisen är bra", hälsar Ulf Johansson.

David Hjorter/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons