Annons

Så undviker skidstjärnorna dopningssabotage

Dopningsfällda brottaren Jenny Fransson misstänker att någon har mixtrat med hennes vattenflaska.
Norska skidstjärnan Maiken Caspersen Falla avslöjar vilka rutiner hon har för att motverka dopningssabotage:
Skidor • Publicerad 7 februari 2020
Maiken Caspersen Falla och de andra norska skidåkarna tejpar vattenflaskor för att undvika sabotage. Arkivbild.
Maiken Caspersen Falla och de andra norska skidåkarna tejpar vattenflaskor för att undvika sabotage. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen

Att någon ska blanda in otillåtna medel i vätskan är en mardröm för alla idrottare. I världscuptävlingarna Falun, och på alla världscuptävlingar, har både norska och svenska skidlandslaget långt gångna rutiner för att säkerställa vätskan.

Maiken Caspersen Falla berättar om oron och säkerhetsåtgärderna:

Annons

– Vi tejpar alltid drickadunkarna så vi ska veta att ingen varit där. Men nu har vi kommit till en punkt då det är svårt att följa upp detta hela tiden. Man måste kunna lita på folket omkring sig.

Går att sabotera

Hon fortsätter:

– Detta är något man verkligen tänker på. Vi lägger inte ifrån oss drickabältet utan har det hela tiden under uppsikt. Men man kan inte gå omkring och vara misstänksam hela tiden. Då blir det ohållbart.

Hennes landslagskollega Heidi Weng har också stenkoll på sitt vätskebälte, men betonar vikten av att kunna lita på sin omgivning.

– Ja, annars blir ju hela idrotten ödelagd, säger hon.

Svenske damtränaren Magnus Ingesson säger att Sverige har liknande rutiner med tejpade vätskedunkar och betonar att det är åkarnas eget ansvar att ha koll på sina vätskebälten.

– Men man ska aldrig säga aldrig. Vill någon göra åkarna något så går det. Tänk att de äter lunch, hämtar mer mat och lämnar vattnet kvar vid bordet. Men det gäller att hålla detta på en bra nivå. Var går gränsen? Man får inte hela tiden bli för misstänksam att andra vill förstöra, säger Magnus Ingesson.

Den aktives ansvar

Den svenska skidprofilen Frida Karlsson säger att hon alltid bevakar sitt vätskebälte:

– Jag lägger aldrig ifrån mig vätskebältet utan tillsyn. Och tar bara emot vätska under loppen av mina ledare. Det är små saker som kan verka dumma och varför någon skulle gå förbi och mixtra. Men jag skulle aldrig förlåta mig om något hände.

Landslagskollegan Linn Svahn håller med:

– Det är alltid den aktives ansvar att inte vätskebältet kontamineras. Det gäller att vara uppmärksam.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons