Annons
Nyheter

Så ersätts Johnson i regeringen

Att Boris Johnson intensivvårdas för covid-19 är omtumlande för det brittiska folket, som nyligen genomlidit en politisk kris och som drabbats hårt av pandemin.
Men det finns tydliga strukturer på plats för att ersätta premiärministern, enligt statsvetaren Nicholas Aylott.
Storbritannien • Publicerad 6 april 2020
Utrikesminister Dominic Raab tar tillfälligt över Johnsons arbete.
Utrikesminister Dominic Raab tar tillfälligt över Johnsons arbete.Foto: Dominic Lipinski/AP/TT
Statsvetaren Nicholas Aylott kallar dagens nyhet för omtumlande. Arkivbild.
Statsvetaren Nicholas Aylott kallar dagens nyhet för omtumlande. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Efter att Johnson flyttades till intensivvårdsavdelningen vid 20-tiden på måndagen kom beskedet att nuvarande utrikesminister Dominic Raab tar över Johnsons roll "där det är nödvändigt". I Storbritannien finns ingen officiell vice premiärminister, såsom exempelvis USA har en vicepresident.

– Men det finns ändå en tydlig struktur där den mest seniora i regeringen, i det här fallet Dominic Raab, tar över rollen och blir tillfällig regeringschef, säger Nicholas Aylott, statsvetare vid Södertörns högskola.

Annons

Hur Johnsons sjukdomstillstånd påverkar politiken är enligt Aylott för tidigt att säga.

– Vi vet att det finns en viss spänning inom regeringen kring strategin med vilken man bekämpar coronaviruset. Hur länge kan man stänga ner landet? Vissa framhåller den ekonomiska skadan mer än andra. Men hur det påverkas av dagens nyhet går bara att spekulera i.

TT: Hur påverkas det brittiska folket av det här beskedet?

– Storbritannien har nyligen gått igenom en mycket ovanlig politisk kris i form av brexit, som lämnade landet slitet. Sen följde en kort period av lugn och sedan en enorm utmaning i och med coronaviruset. Att nu löpa risken att förlora regeringschefen är omtumlande, minst sagt.

TT: Om Johnson skulle gå bort – vad händer då?

– Politiskt skulle det vara den mest kolossala chocken man kan tänka sig, att något så oväntat skulle inträffa. Men i så fall blir det förmodligen Raab som tar över på kort sikt, och sedan skulle regeringspartiet välja en ny ledare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons