Annons

Ryssland utvisar Bulgariens ambassadör

Ryssland/Bulgarien • Publicerad 5 december 2019
Ryssland utvisar Bulgariens ambassadör i Moskva. Arkivbild.
Ryssland utvisar Bulgariens ambassadör i Moskva. Arkivbild.Foto: Mikhail Metzel/AP/TT

Ryssland utvisar Bulgariens ambassadör som svar på att landet tidigare bett Moskva att ta hem en rysk diplomat som misstänks för spioneri.

Bulgariens ambassadör i Moskva, Atanas Krastin, har informerats att han måste lämna landet inom ett dygn, enligt ett uttalande från Bulgariens utrikesdepartement.

Annons

Bulgarien är medlem i både Nato och EU men har starka historiska band till Ryssland.

Enligt bulgariska åklagare hade den tidigare utvisade ryska diplomaten haft "konspiratoriska" möten med bulgarer sedan i september förra året, bland dem en person som haft tillgång till hemligstämplad information från Nato och EU.

Bulgarien beslutade i oktober att inte bevilja visum till Rysslands tillträdande försvarsattaché, kort efter att den ryske diplomaten utvisats. Då uppgavs att en av instanserna som godkänner visum kommit fram till en "negativ åsikt" om den tilltänkta försvarsattachén.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons