Annons

Ryssland inför kontroversiell internetlag

En kontroversiell rysk lag som tillåter myndigheterna att stänga av internettrafik från utländska servrar har trätt i kraft. Rättsaktivister varnar för att lagen kan leda till censur.
Ryssland • Publicerad 1 november 2019
Demonstranter i Moskva protesterade i mars mot planerna på att införa en internetlag.
Demonstranter i Moskva protesterade i mars mot planerna på att införa en internetlag.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Lagen, som undertecknades av president Vladimir Putin i maj, tvingar ryska internetleverantörer att installera teknik som gör det möjligt att kontrollera internettrafiken centralt.

Anhängare till lagen säger att syftet är att försäkra sig om att ryska webbsajter fortsätter att fungera även om de inte kan få kontakt med utländska servrar eller vid hot om cyberattacker från utlandet.

Annons

Rättsaktivister däremot anser att lagen är ett sätt att införa censur och följer på tidigare försök att blockera sociala medier som Linkedin och meddelandetjänsten Telegram.

– Nu kan regeringen direktcensurera innehåll eller till och med ändra internet i Ryssland till ett slutet system utan att tala om för allmänheten vad de gör eller varför, säger Rachel Denber vid människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Internet har länge varit Rysslands främsta forum för opinionsyttringar och för att organisera demonstrationer. Kreml hävdar att det inte finns några planer på att isolera ryska internetanvändare på samma sätt som Kina har gjort för sina invånare.

I mars demonstrerade tusentals människor i flera ryska städer mot regeringens försök att begränsa friheten på internet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons