Annons

Ryssar bunkrar jod efter mystisk explosion

Ryssland • Publicerad 9 augusti 2019
Archangelsk i norra Ryssland.
Archangelsk i norra Ryssland.Foto: TT

Invånare i Archangelsk och grannstaden Severodvinsk i norra Ryssland har börjat bunkra jod efter torsdagens explosion vid en militär testanläggning vid Dvinabukten, enligt lokala medier. Icke-radioaktiv jod används i tablettform för att blockera kroppens upptag av radioaktivt jod, som sprids vid kärnolyckor och kärnvapenprovsprängningar.

Direkt efter explosionen gick ryska försvarsdepartementet ut och försäkrade att strålningsnivåerna i området var oförändrade, utan att förklara närmare varför så skulle kunna vara fallet. Kort därpå larmade dock regionala myndigheter om en kortsiktig ökning av strålningsnivåerna.

Annons

– Alla har ringt och frågat om jod hela dagen, säger en apoteksanställd till den lokala nyhetssajten 29.ru.

I Severodvinsk ligger ett varv som bygger atomubåtar. Efter torsdagens olycka stängde ryska myndigheter Dvinabukten i Vita havet för all skeppstrafik i en månad, utan att ange några detaljer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons