Annons

Ryss dömd för dopning - fråntas OS-guld

Internationella skidskytteförbundet, IBU, fäller den förre ryske stjärnan Jevgenij Ustjugov för dopning av anabola steroider och fråntar honom OS-guldet i stafett 2014.
Men en annan utredning kvarstår som kan leda till att Sverige får OS- och VM-brons.
Skidskytte • Publicerad 15 februari 2020
Jevgenij Ustjugov fälls för dopning. Arkivbild.Foto: Darko Bandic/AP/TT

IBU meddelade nyligen att man startat en dopningsutredning mot Jevgenij Ustjugov gällande åren mellan 2010-2014. Under den perioden tog Ryssland, med Ustjugov i laget, bland annat OS-brons (2010), OS-guld (2014) samt ett VM-silver (2011). Den utredningen, där man tittar på skidskyttens blodpass, har IBU:s nya oberoende etiska organ hand om och har i sin tur skickat ärendet vidare till Cas antidopningsavdelning.

Men sedan tidigare har IBU också haft en egen utredning gällande Ustjugov och anabola steroider under säsongen 2013-14.

Annons

– Det är två separata utredningar, säger IBU-ordföranden Olle Dahlin till TT.

– Det som gör det hela komplext är att det som IBU kommer med i dag är att det kommer från IBU:s egen utredning. Det arbetssättet har vi nu förändrat och den längre utredningen handhas nu av vårt oberoende organ. Nu blev det en överlappning mellan de här två ärendena.

Kan innebära svensk medalj

Gällande IBU:s egen utredning, den som inte genomförs av Cas, fälls Ustjugov för dopningsbrott sedan han ska ha haft den anabola steroiden oxandrolone i kroppen. Ustjugov blir fråntagen sina resultat från säsongen 2013-2014 vilket innefattar OS-guldet 2014. Därmed blir Tyskland ny guldmedaljör, Österrike får silver och Norge brons.

Den längre utredningen, som gäller Ustjugovs blodspass, pågår dock fortfarande och kan vid fällande dom innebära att Sverige kan tilldelas medaljer retroaktivt eftersom blågult slutade fyra både vid OS 2010 och VM 2011.

– Blodpassfrågan gäller för en längre period. Man kollar om det finns en manipulation av blodet över längre tid, säger Olle Dahlin.

Sleptsova döms också

Ustjugov har tidigare misstänkts för dopning men friades då. Han lade ner karriären 2014.

Även Svetlana Sleptsova döms för dopning under säsongen 2013-2014.

Idrottarna kan överklaga sina domar till Idrottens skiljedomstol, Cas.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigt att Sverige inte får några medaljer retroaktivt. Rätt är att den längre utredningen inte är avslutad och Sverige kan fortfarande komma att tilldelas brons i både OS 2010 och VM 2011.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons