Annons

Ryskt prestigeteleskop har skjutits upp

Ryssland har skjutit upp ett nytt rymdteleskop som man hoppas ska ge nya svar på hur universum är uppbyggt.
Målet är att kartlägga alla större galaxhopar i observerbara universum och på så vis få svar om mörk energi.
Rymden • Publicerad 13 juli 2019
Rymdteleskopet Spektr-RG sköts upp från Bajkonur i Kazakstan. Arkivbild från annan uppskjutning därifrån.
Rymdteleskopet Spektr-RG sköts upp från Bajkonur i Kazakstan. Arkivbild från annan uppskjutning därifrån.Foto: Bill Ingalls/Nasa via AP/TT

Spektr-RG, som har utvecklats tillsammans med Tyskland, beskrivs som en motsvarighet till Hubble-teleskopet. Det lämnade jorden från den kazakiska uppskjutningsplatsen Bajkonur på lördagen, rapporterar bland andra nyhetsbyrån AFP.

På ett halvår ska instrumenten ombord kartlägga hela stjärnhimlen i röntgenspektrum – och strålningens källor, universums svarta hål. Kartläggningen ska upprepas i totalt åtta halvårsperioder, för att förfina resultaten.

Annons

Enligt den ryska rymdflygstyrelsen Roskosmos väntas man upptäcka 100 000 galaxhopar, tre miljoner supermassiva svarta hål och tiotusentals galaxer där stjärnor bildas.

– Vi siktar på att upptäcka runt 100 000 hopar och faktiskt förväntar vi oss att kunna upptäcka alla hopar, över en viss massa, i universum, säger professor Kirpal Nandra från det tyska Max Planck-institutet till .

När forskarna mätt hoparnas massor och fått möjlighet att jämföra med äldre hopar vill de utröna hur det expanderar, och accelererar, på grund av så kallad mörk materia och mörk energi. Tillsammans utgör dessa mystiska byggstenar den allra största delen av universum och antas spela en avgörande roll i dess uppbyggnad.

För Ryssland är projektet det största sedan Spektr-RG:s föregångare Spektr-R, som sköts upp 2011 men som gav sitt sista livstecken i vintras. Enligt planen ska ytterligare en farkost, Spektr-UF, skjutas upp år 2025 för att göra motsvarande kartläggning i ljus och ultraviolett strålning.

Martin Mederyd Hårdh/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons