Annons

Rwandisk milisledare dödad i Kongo-Kinshasa

Kongo-Kinshasa • Publicerad 10 november 2019
Den rwandiske milisledaren Musabimana Juvenal har dödats i Kongo-Kinshasa.
Den rwandiske milisledaren Musabimana Juvenal har dödats i Kongo-Kinshasa.Foto: 

Den rwandiske milisledaren Musabimana Juvenal, även känd under täcknamnet Jean-Michel Africa, har dödats av regeringsstyrkor i Kongo-Kinshasa.

Juvenal har lett en utbrytargrupp ur hutumilisen FDLR som bildades i Kongo-Kinshasa i kölvattnet av folkmordet i Rwanda 1994. Omkring 800 000 människor – främst ur tutsibefolkningen – massakrerades under folkmordet.

Annons

I militärinsatsen, som skedde i Rutshuru i provinsen Sydkivu nära gränsen mot Uganda och Rwanda, dödades även fyra av Juvenals livvakter, uppger militären i ett uttalande.

För knappt två månader sedan dödades den rwandiske rebelledaren Sylvestre Mudacumura av kongolesisk militär. Mudacumura var efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen i Haag för omfattande övergrepp som FDLR utfört mot civilbefolkningen i östra Kongo-Kinshasa 2009–2010.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons