Annons

Högerledaren Orban tar över i Rumänien

Rumäniens högerledare Ludovic Orban godkänns som landets nya premiärminister.
Parlamentets ja i Bukarest banar samtidigt väg för ett snabbare tillträde för nästa EU-kommission.
EU • Publicerad 4 november 2019
Rumäniens högerledare Ludovic Orban är ny premiärminister.
Rumäniens högerledare Ludovic Orban är ny premiärminister.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Den nya regeringen ska i första hand sitta fram till kommande parlamentsval i vår.

– Från och med nu behöver vi slå in på en väg mot återuppbyggnad och dialog, sade den nye premiärministern i parlamentsdebatten. Samtidigt var han ändå tydligt fördömande av landets dominerande parti, socialdemokratiska PSD.

Annons

– Det visar deras totala brist på respekt för rumänernas behov, sade Orban om PSD:s val att bojkotta måndagens omröstning, i hopp om att på så vis få den ogiltigförklarad.

Till sist fick ändå Orban stöd av 240 ledamöter – sju fler än vad som krävdes för ett godkänt val.

Kritiserat parti

Måndagens omröstning var kulmen på en infekterad politisk strid i Rumänien. PSD har länge varit Rumäniens största parti, men har fått mängder av kritik både inom och utanför landet för sitt sätt att hantera anklagelser om korruption.

Partiledaren Liviu Dragnea är dömd till fängelse, men har ändå fortsatt att styra partiet ur kulisserna. Utåt har i stället en rad olika premiärministrar kommit och gått – senast Viorica Dancila som nu högst motvilligt får ge plats åt högerledaren Orban.

Dancila hoppas i stället kunna bli president i det val där första omgången hålls nu på söndag. De senaste opinionsmätningarna tyder emellertid på att hon kanske inte ens tar sig till slutomgången.

Sittande högerpresidenten Klaus Iohannis är klar favorit, med stöd från runt 45 procent av väljarna. Närmast honom följer just nu oberoende skådespelaren och förre kulturministern Mircea Diaconu på knappt 17 procent, mot endast 15 för Dancila.

Lättnad i EU?

Resultatet i Bukarest innebär även att nästa EU-kommission kan hoppas på ett tillträde redan till den 1 december. Regeringsstriden har annars försenat hela processen då ingen ny rumänsk kommissionär kunnat nomineras sedan förra PSD-ministern Rovana Plumb underkänts av EU-parlamentet i slutet av september, på grund av oklarheter kring ett plötsligt miljonlån från en anhängare.

Ludovic Orban lovar nu att snabbt föra fram ett nytt namn till blivande kommissionschefen Ursula von der Leyen i Bryssel. Därmed öppnas för utskottsförhör i EU-parlamentet redan under någon av de kommande två veckorna.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons