Annons

Fortsatt ordkrig USA–Iran om kärnenergiavtal

Iran säger sig vara redo att förhandla med USA – men bara om Washington lyfter sanktionerna mot landet och återgår till kärnenergiavtalet från 2015.
Det sade Irans president Hassan Rohani i ett tv-sänt tal i söndags.
Iran/USA • Publicerad 15 juli 2019
Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.
Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.Foto: Iranian Presidency Office/AP/TT

USA:s president Donald Trump sade i början av juni att han är öppen för nya förhandlingar, vilket Iran då avfärdade. Sedan dess har läget mellan länderna skärpts ytterligare efter att Iran skjutit ned en amerikansk drönare och Trump dragit tillbaka ett flyganfall mot iranska mål.

– Vi har alltid haft tilltro på samtal … om de lyfter sanktionerna, och avslutar sina ekonomiska påtryckningar och återgår till avtalet är vi redo att träffas för förhandlingar med Amerika i dag, här eller var som helst, sade Rohani i sitt tal.

"Rädda om avtalet"

Annons

Men USA:s utrikesminister Mike Pompeo avfärdar Irans senaste utspel.

– President Trump har naturligtvis sista ordet. Men det här är en väg som den förra regeringen (USA:s förra regering) tog och den ledde till det (kärnenergiavtalet) som den här regeringen, president Trump och jag tycker var en katastrof, säger Pompeo.

Från EU:s sida betonas än en gång vikten av kärnenergiavtalet JCPOA. Utrikesminister Margot Wallström säger till TT att den europeiska enigheten är stor i synen kring Iran och frågan diskuterades under måndagens utrikesministermöte.

– Vi uppmanar Iran att inte göra någonting nu som bryter mot kärnavtalet, för det skadar deras sak. Samtidigt så är vi kritiska mot USA som har dragit sig ur avtalet, sade Wallström efter mötet.

– Vi är ett antal länder som är väldigt rädda om det här avtalet, för det har förhindrat Iran från att skaffa sig kärnvapen, säger utrikesministern – som samtidigt inte är särskilt optimistisk.

– Jag är nog realist. Jag hoppas att man inte förvandlas till cyniker, men det är klart att det här är väldigt besvärligt. Det som det har inneburit är också att de fundamentalistiska krafterna i Iran har fått vind i seglen, i och med att USA har agerat som de har gjort.

"Finns ett litet fönster"

Även brittiske kollegan Jeremy Hunt hoppas hålla kvar vid avtalet.

– Iran har fortfarande åtminstone ett år kvar innan man kan utveckla en atombomb. Vi anser att det fortsatt finns ett litet fönster öppet för att hålla avtalet vid liv. Vad vi letar efter är att ge Iran ett sätt att ta sig ur det här så att de återigen kan börja uppfylla kraven i avtalet, säger Hunt i Bryssel.

Frankrike, Storbritannien och Tyskland gick i söndags ut med ett gemensamt uttalande där de manar alla parter att återgå till förhandlingsbordet i stället för att eskalera situationen i regionen.

Iran har de senaste två veckorna brutit mot två begränsningar i avtalet, dels taket för hur mycket uran landet får anrika, dels taket för hur hög reningsgrad uranet får ha.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons