Annons

Demokraterna vässar riksrättsknivarna

Finns det tillräckliga bevis för att ställa president Donald Trump inför riksrätt? Representanthusets justitieutskott har under måndagen lyssnat till vad som kan liknas vid "slutpläderingar" från både republikanska och demokratiska företrädare.
USA • Publicerad 9 december 2019
Representanthusets justitieutskott ordförande Jerry Nadler från Demokraterna (till vänster) och Doug Collins från Republikanerna under måndagens möte.
Representanthusets justitieutskott ordförande Jerry Nadler från Demokraterna (till vänster) och Doug Collins från Republikanerna under måndagens möte.Foto: Anna Moneymaker/AP/TT
New Yorkdemokraten Jerry Nadler är ordförande i representanthusets justitieutskott.
New Yorkdemokraten Jerry Nadler är ordförande i representanthusets justitieutskott.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Det är justitieutskottet som i slutändan formulerar eventuella riksrättsanklagelser och för det arbetet spelar de slutsatser som nu läggs fram en stor roll.

– Bevisen visar att Donald Trump, USA:s president, har satt sina egna intressen framför landets. Han har brutit mot sitt mest grundläggande ansvar gentemot folket. Han har brutit mot sin ed, slog justitieutskottets demokratiske ordförande Jerry Nadler fast när mötet inleddes

Annons

Inför utskottets möte hade Jerry Nadler konstaterat att fallet är "helt solitt".

De demokratiska företrädarnas linje är att president Trump satte sina personliga politiska intressen före landets när han i somras ringde upp sin ukrainske kollega och bad honom om en tjänst – parallellt med att Vita huset satt ett militärt biståndspaket till landet på paus. Tjänsten bestod i att dra igång en utredning gentemot sonen till demokraten Joe Biden, en potentiell politisk rival i nästa års presidentval.

"Hyggligt pr-försök"

– Om man lade fram det för en jury skulle utslaget bli "skyldig" inom tre minuter, sade Nadler i helgen till nyhetskanalen CNN.

Men de flesta av kongressens republikaner står på presidentens sida och hävdar att det inte finns några bevis för påståendena. Någon utredning mot familjen Biden startades aldrig i Ukraina och den 11 september betalades det militära biståndet ut. Demokraterna måste därmed bevisa att president Trump hade i uppsåt att sätta press på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, något som kan vara svårt.

Republikanernas högst rankade ledamot i utskottet, Doug Collins, tillbakavisade Demokraternas argument och avfärdade dem som "ett hyggligt pr-försök".

– De är desperata för att få till en riksrättsomröstning om den här presidenten.

Innan des hade visst tumult uppstått i lokalen då en man leddes ut av polisen efter att han skrikit att Demokraterna ägnade sig åt landsförräderi.

Omröstning före jul

Enligt grundlagen kan en president enbart avsättas genom ett riksrättsförfarande om han gjort sig skyldig till "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser". Vad det egentligen betyder diskuteras nu i amerikanska medier. Enligt juridiska bedömare är maktmissbruk, mutbrott och försök att hindra rättvisans gång möjliga brottsrubriceringar i ett eventuellt åtal.

Det demokratledda representanthusets talman Nancy Pelosi bad i förra veckan justitieutskottet att gå vidare och formulera riksrättsanklagelser. Jerry Nadler har sagt att det kan ske under veckan, möjligen hinner även utskottet och kammaren i stort att rösta om skrivningen före jul.

Sker det går frågan över till senaten som agerar domstol. Men där har republikanerna majoriteten och sannolikheten att de fäller och avsätter Donald Trump, något som kräver två tredjedelars majoritet, är minimal.

Presidenten själv kallar kallat processen för "en häxjakt" och "en skamfläck".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons