Annons

Riksrättsprövning kan få börja nästa år

USA • Publicerad 11 december 2019
Den amerikanska kongressens säte, Capitolium i Washington DC. Arkivbild.
Den amerikanska kongressens säte, Capitolium i Washington DC. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Om och när det blir ett riksrättsåtal mot USA:s president Donald Trump kommer senaten att ta upp det först efter årsskiftet. Det säger Republikanernas majoritetsledare i kammaren, Mitch McConnell.

De kommande stegen i processen är att representanthusets justitieutskott ska rösta om ett riksrättsåtal denna vecka, och sedan hela representanthuset. Detta ses som en formalitet, då Demokraterna styr den lägre kammaren. Det innebär att Trump ställs inför riksrätt – som den tredje presidenten i USA:s historia – varpå den avgörande prövningen sker i senaten.

Annons

Enligt den uttalade tidsplanen kommer riksrättsåtalet få bli den första punkten på dagordningen när senatens medlemmar återvänder från julledighet i januari, säger Mitch McConnell.

Demokraterna tillkännagav på tisdagen två åtalspunkter i riksrättsförfarandet. De anklagar president Trump för maktmissbruk och för att ha förhindrat kongressens arbete.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons