Annons

Riksdagen vill ha svar om gymnasielagen

Migration • Publicerad 14 november 2019
Fredrik Malm, Liberalerna, vill ha svar om ensamkommande av Skolverket och Migrationsverket. Arkivbild.
Fredrik Malm, Liberalerna, vill ha svar om ensamkommande av Skolverket och Migrationsverket. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Oklarheter om gymnasielagen, som gett ensamkommande möjlighet att stanna i Sverige om de studerar, gör att riksdagens socialförsäkringsutskott ber Migrationsverket och Skolverket att komma och förklara läget.

– Jag har från olika håll fått höra att man inte vet vad som gäller, säger Fredrik Malm, som sitter i utskottet för Liberalerna, och talar om lärare, kommuner och ensamkommande.

Annons

Han noterar att Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) nyligen larmade om lagen. SKL vill att den snabbt ändras. Det är till exempel inte glasklart vilka gymnasieutbildningar som är godkända för att beviljas uppehållstillstånd eller vilken nivå på frånvaro som accepteras.

Malm och hans kristdemokratiske kollega Hans Eklind har fått utskottet med sig på att be de båda myndigheterna komma och berätta om läget och vad de gör.

Flera tusen ansökningar om förlängda tillstånd väntar på beslut. För att få tillfälliga uppehållstillstånd förlängda måste de flera tusen ensamkommande unga som omfattas av lagen delta i utbildning på gymnasiet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons