Annons
Nyheter

Riksbankslån blåste upp underskottet i mars

Ekonomi • Publicerad 7 april 2020
Riksgälden, med Hans Lindblad, varnar för stora coronaeffekter på statens budgetsaldo från och med april månad. Arkivbild.
Riksgälden, med Hans Lindblad, varnar för stora coronaeffekter på statens budgetsaldo från och med april månad. Arkivbild.Foto: JESSICA GOW / TT

Underskottet i statens betalningar blev 42,1 miljarder kronor i mars, enligt Riksgälden. Det kan jämföras med en prognos på 12 miljarder.

En tidigareläggning av refinansieringen av lån i utländsk valuta för Riksbanken bidrog till utvecklingen, samt ökad utlåning till Svensk Exportkredit AB.

Annons

Statsskulden uppgick till 1 118 miljarder kronor i slutet av mars och statens skatteinkomster utvecklades i linje med prognos.

"Den ekonomiska nedgången på grund av utbrottet av covid-19 bedöms få tydligare genomslag på statens budgetsaldo från och med april månad", skriver Riksgälden i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons