Annons

Rika hyr in privata brandmän i Kalifornien

Rika Kalifornienbor hyr in privat brandbekämpning för att skydda sina hus och sin egendom mot de skogsbränder som härjar i delstaten.
Tjänsten kan kosta uppemot 25 000 dollar – per dygn.
USA • Publicerad 1 november 2019
Kim Kardashian West och Kanye West säger sig ha anlitat privata brandbekämpare förra året. Arkivbild.
Kim Kardashian West och Kanye West säger sig ha anlitat privata brandbekämpare förra året. Arkivbild.Foto: Evan Agostini

Bränderna fortsätter härja i delstaten Kalifornien i USA. Tusentals har tvingats lämna sina hem och kraftiga vindar riskerar att förstärka branden.

I välbärgade kvarter i Los Angeles-området tycks allt fler boende vara beredda att betala för privat brandbekämpning.

Annons

– Jag skyddar bara husen som står på min lista. Jag åker inte slumpmässigt någonstans, det är skillnaden mellan mig och delstatens brandmän, säger Kris Brandini som driver en privat brandbekämpningsfirma i Los Angeles-området.

På uppsving

Bland kunderna hittas bland annat Kim Kardashian West som förra året berättade att hon anlitat den privata brandfirman för att skydda sitt hem.

Men långt ifrån vem som helst har råd med servicen som kan kosta uppemot 25 000 dollar (cirka 240 000 kronor) – per dygn – vilket väckt kritik om att det är oetiskt.

– Visst, det är mycket pengar, men om du sitter på en fastighet för tio miljoner dollar som är omöjlig att försäkra så är det ingenting, eller hur?, säger Brandini.

Den privata brandsläckarbranschen är på uppsving. Försäkringsbolag driver på utvecklingen och rekryterar privata firmor med argumentet att det hade varit dyrare att återuppbygga ett hus för tiotals miljoner.

Efter förra årets storbrand i bland annat Malibu vägrar dock vissa försäkringsbolag att inkludera brandbekämpning i högriskzoner och har därmed tvingat rika att anlita privata aktörer.

Ökad acceptans

Don Holter som driver en brandsläckningsfirma i norra Kalifornien sedan 30 år tillbaka har märkt av förändringen. Han utför mest offentliga uppdrag men har sett en ökning av privata förfrågningar.

– Jag jobbar för alla andra som behöver mig, säger han.

Han tar 5 000 dollar per dag och brandbilbil som skickas till en privat kund.

Och även om få har råd med hans tjänst så är det svårt att göra det mycket billigare, säger han och pekar på kostnader som övernattningar och mat och löner för de anställda.

Annons

Den statliga brandkåren har också varit kritisk mot de privata aktörerna.

– De undrade vad vi gjorde där. Vi trycktes tillbaka under flera år, säger Brandini.

Men acceptansen från räddningstjänsten har ökat i takt med att de statliga resurserna blivit alltmer överbelastade, enligt Brandini.

– Det har förändrats drastiskt de senaste två, tre åren, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons