Annons

Diktator på häst kan vara på krigsstigen

Kim Jong-Un har återigen gjort en symboliskt laddad ridtur upp till det heliga berget Paektu – vilket tolkas som att den nordkoreanska diktatorn kan vara på väg att göra någon form av större politiskt utspel.
Samtidigt luftar Pyongyang missnöje över USA:s president Donald Trump och med FN:s säkerhetsråd.
Nordkorea • Publicerad 4 december 2019
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och hans fru Ri Sol-Ju samt andra företrädare för landets regim. Bilden tillhandahålls av den statliga nyhetsbyrån KCNA och datumet för när den togs har inte kunnat bekräftas från oberoende håll.Foto: KCNA/AP/TT
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, längst fram, följd av sin fru Ri Sol-Ju och andra företrädare för landets regim. Bilden tillhandahålls av den statliga nyhetsbyrån KCNA och datumet för den har inte kunnat bekräftas från oberoende håll.Foto: KCNA/AP/TT

På bilder från den statliga nyhetsbyrån KCNA syns Kim tillsammans med sin fru Ri Sol-Ju och andra företrädare för regimen på vita hästar i ett snöklätt landskap. På en annan bild står han framför en rad militära ledare.

Paektu har stor symbolisk betydelse i Nordkorea där berget bland annat anses ha varit födelseplatsen för Kim Jong-Uns pappa, Kim Jong-Il.

"Pressen från imperialisterna"

Annons

Kim Jong-Un har för vana att besöka berget ungefär en eller två gånger per år. Han tog sig till exempel dit i november 2013, strax före beslutet att avrätta sin inflytelserike ingifte farbror Jang Song-Thaek. Han var också där i december 2017, vilket följdes av de diplomatiska kontakter som ledde fram till det historiska mötet med Trump i Singapore.

Ridturen syftar till att ingjuta revolutionär anda hos folket, för att möta "blockaden och pressen från imperialisterna", skriver KCNA. Nyhetsbyrån uppger också att Kim i en kommentar understryker "hårdheten och den fasta karaktären hos vår revolution".

Ridturen är den andra på två månader. Den sker i ett läge av avstannade förhandlingar mellan Pyongyang och Washington, och där Nordkorea den senaste tiden skärpt retoriken gentemot omvärlden.

Missnöje med Trump och FN

Sedan Trump på tisdagen sagt att han fortfarande har förtroende för Kim men också att denne "gillar att skicka upp robotar" samt att USA kan tänkas använda militärt våld "om vi måste" regerar Pyongyang negativt.

Arméchefen Pak Jong-Chon säger att Kim Jong-Un är "missnöjd" med Trumps uttalande. En amerikansk attack vore en "hemsk sak" som genast skulle mötas med ett "motsvarande" nordkoreanskt svar, säger Pak Jong-Chon.

Dessutom varnar Nordkorea FN:s säkerhetsråd för planerna på att hålla ett möte om de mänskliga rättigheterna i landet.

I ett brev från Nordkoreas FN-ambassadör Kim Song står det att det skulle vara en "allvarlig provokation" som Pyongyang kommer att "svara starkt" på.

Ambassadören skriver också att ett möte vore att stödja "USA:s fientliga politik, som kommer att leda till att undergräva snarare än att bidra till att minska spänningarna på den koreanska halvön och att lösa kärnenergifrågan".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons