Annons

Resenär: Försenade på plattan i tre timmar

Många flygresenärer har märkt att det är allt vanligare att plan försenas.
Flyg • Publicerad 9 juli 2019
– Vi blev stående tre timmar på plattan i Göteborg för vi inte fick tillstånd att landa på Gatwick, suckar Laithan Morisco 'Tarr från London som ofta reser till och från Sverige för att träffa sin svenska flickvän.
– Vi blev stående tre timmar på plattan i Göteborg för vi inte fick tillstånd att landa på Gatwick, suckar Laithan Morisco 'Tarr från London som ofta reser till och från Sverige för att träffa sin svenska flickvän.Foto: Jonas Lindstedt/TT

Det är sommar och högsäsong för turistresor. I avgångs- och ankomsthallen på Landvetter flygplats mellan Göteborg och Borås trängs resenärerna kring biljettautomater och i bagagekör. De flesta är luttrade. När flygförseningar kommer på tal är det många som kan berätta om långa väntetider, dålig information och missade anslutningar. Ofta handlar det om trängsel i luftrummet över Centraleuropa.

– Det brukar gå bra med flygen från Sverige, säger Jenny Mattsson, säljare från Göteborg som reser mycket i tjänsten.

Annons

– Däremot blir det ofta förseningar när ska hem via Frankfurt. Planen är sena in och så missar man anslutningarna. Värsta förseningen jag drabbats av är nog fem, sex timmar på flygplatsen i väntan på en ny flight.

Vädrets makter

Laseroperatören Per Sandwall från Smålandsstenar blev sittande i flera timmar när han skulle till Norrland. Det var vädrets makter som slog till.

– Jag skulle flyga från Ängelholm till Gällivare. Dåligt väder i Ängelholm, dåligt väder på Arlanda. Jag blev tre, fyra timmar försenad, berättar han.

Han tycker ändå flygbolaget gjorde vad de kunde med information och i slutändan fick han ekonomisk kompensation för eländet.

Inte smärtfritt

På en bänk sitter Rain Yin och Weidy Ding, som är från Peking. De har jobb med anknytning till Volvo och väntar på planet som ska ta dem tillbaka hem till Kina. Men allt har inte gått smärtfritt med resorna.

– På vägen hit blev vi försenade mer än två timmar, berättar Rain Yin.

Och hon är inte nöjd med hur de blev bemötta.

– Inte ett ord av information, bara tidsangivelser på informationstavlan som flyttades fram.

Nu hoppas de att hemresan via Helsingfors ska gå bättre.

Bytt flygbolag

En annan erfaren resenär är bankmannen Laithan Morisco 'Tarr från London. Hans flickvän kommer från Sverige och tillsammans flyger de ofta till och från Storbritannien.

Annons

– Länge flög vi med ett lågprisbolag till Gatwick. Men det var så osäkert och så ofta försenat att vi bytt flygbolag, säger han.

En gång blev de stående på plattan i Landvetter i tre timmar.

– Det var så fullt i luftrummet över Gatwick att vi inte fick tillåtelse att starta.

Nu flyger de med ett brittisk reguljärt bolag i stället.

– Det blev så stressande att hela tiden riskera förseningar och att inte få information. Det var inte värt pengarna, säger Morisco 'Tarr.

Jonas Dagson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons