Annons

Rekordmånga anmälda till donationsregistret

Medicin • Publicerad 11 november 2019
Rekordmånga anmälde sig till donationsregistret i samband med den årliga "donationsveckan". Arkivbild.
Rekordmånga anmälde sig till donationsregistret i samband med den årliga "donationsveckan". Arkivbild.Foto: Bertil Ericson / TT

21 123 personer anmälde sig till Socialstyrelsens donationsregister förra veckan, i samband med den årliga kampanjen "donationsveckan", som ska få fler att ta ställning till organdonation.

Antalet nyanmälda i samband med kampanjveckan var rekordhögt och ökade med 70 procent jämfört med förra årets donationsvecka, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Annons

Det är Socialstyrelsen som står bakom kampanjen, som hittills har genomförts 10 gånger.

Totalt har runt 1,7 miljoner personer i Sverige registrerat sig i donationsregistret och mellan 400 och 1 000 personer brukar anmäla sig varje vecka.

Enligt Socialstyrelsen har runt 45 procent av befolkningen fyllt i donationskort, anmält sig till donationsregistret eller pratat med sina anhöriga om hur de ställer sig till donation. Detta trots att 80 procent är positivt inställda till att donera sina organ.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons