Annons

Rekordgammal råka fick somna in

En råka som omhändertogs i Skåne i helgen blev över 25 år gammal. Sannolikt är det den hittills äldsta vilda kråkfågeln som hittats i Europa.
Natur • Publicerad 10 december 2019
En råka av yngre årgång. Arkivbild
En råka av yngre årgång. ArkivbildFoto: Britt-Marie Seibold/TT

Råkan är en kråkfågel som är vanlig i södra Sverige. I helgen lämnades en medtagen råka in till djursjukhuset i Lund, för att senare hämtas av Fågelskydd Spillepeng i Malmö som tar hand om skadade fåglar.

Fågeln somnade in i en ombonad miljö natten till måndagen, skriver Fågelskydd Spillepeng på Facebook.

Annons

Fågeln ringmärktes som vuxen vid Torreberga utanför Staffanstorp i juli 1996. Det innebär att den var minst 25,5 år när den dog, vilket är Europarekord för en vild kråkfågel, enligt fågelskyddet.

– Av svenska ringmärkningsåterfynd har vi ingen som är i närheten av 25 år. Det är häftigt, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

– Den äldsta råkan i Sverige blev 21 år och 10 månader, tillägger han.

Den äldsta kända ringmärkta råkan som hittats i Europa är ett fynd från Norge, en fågel som blev 23 år och 9 månader, konstaterar Didrik Vanhoenacker efter en sökning i statistiken.

Även en korp och en alpkaja i Europa har blivit över 23 år gamla, enligt fynd av ringmärkta fåglar.

Korpar i fångenskap rapporteras kunna leva i över 40 år och det finns obekräftade uppgifter om tama korpar som passerat 70-strecket.

Den döda råkan i Skåne kommer att skickas till Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons