Annons

Trafikverket uppmanar till försiktighet

Snön har dragit in över Örebrotrakten och Västmanland med halka som följd – vilket har skapat stora problem på vägarna.
Väder • Publicerad 8 november 2019
En klass 1-varning för snöfall i Värmland och Örebro län har utfärdats.
En klass 1-varning för snöfall i Värmland och Örebro län har utfärdats.Foto: Johan Hallnäs/TT

SMHI utfärdade en klass 1-varning för snöfall för fredagen i Örebro län och i södra Värmland.

– Varningen gäller från mitt på dagen och till kvällen. Vi ser att en del snö kommer att dra in. Efterhand kan snön lägga sig på vägarna. Det kan bli någon centimeter, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Flera olyckor

Annons

För Örebro län blir det säsongens första riktiga snöfall och det märks i trafiken. Flera olyckor har inträffat, både i Örebro och Västmanlands län. Det råder mycket begränsad framkomlighet i hela området, framför allt på de mindre vägarna. Trafikverket prioriterar att halkbekämpa Europavägarna, men även delar av E18 drabbat av olyckor.

– Det är första gången det snöar rejält i området och trafikanterna är ovana vid första halkan. När en klass 1-varning är utfärdad så är det viktigt att ta det extra försiktigt.

– Det gäller att hålla avstånden eftersom det blir längre bromssträckor – och att dämpa farten, säger Denny Josefsson, presstalesperson hos Trafikverket.

En större köolycka, med sju fordon inblandade, inträffade på fredagseftermiddagen vid Vallbymotet på E18 i Västerås. Köolyckan, tillsammans med ytterligare en olycka vid Bäcbymotet, har lett till att framkomligheten är mycket begränsad i området. Polisen uppmanar därför trafikanterna att undvika E18 och om möjligt ta en annan väg.

Snön ligger kvar

Det är bäst att ta det lugnt på vägarna även under helgen.

– Snön som lägger sig på marken kommer att ligga kvar under helgen eftersom det kommer att vara minusgrader, säger Linus Karlsson.

Götaland och östra Svealand får däremot räkna med regn. I Östergötland, Södermanland och Västmanland blir det dessutom inslag av blötsnö.

– Under natten till söndag övergår regnet till blötsnö och snö i trakterna mellan Jönköping och Uppsala, säger Linus Karlsson.

Johan Hallnäs/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons