1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Pressad regering i Libanon lovar reformer

Massiva protester mot korruption och högre skatter pressar Libanons regering.
Medan hundratusentals människor fortsätter att demonstrera uppges nu regeringen sätta in ett reformpaket för att tackla den ekonomiska krisen – men utan höjda skatter eller avgifter.
Regeringen i Libanon kommer med drastiska ekonomiska reformförslag för att stävja de pågående massdemonstrationer i Beirut (bilden) och flera andra städer, samt för att rädda regeringsbildningen.
Foto: Hassan Ammar/AP/TT

För att gjuta olja på protestvågen aviserade finansminister Ali Hassan Khalil på lördagen att regeringen viker från tidigare planer och lägger fram en statsbudget som inte innehåller några höjda skatter eller avgifter. President Michel Aoun lovade också på Twitter att det ska bli en "betryggande lösning" på den ekonomiska krisen i landet.

De hoppades att det skulle lugna ilskan hos demonstranterna – men förgäves. Också under söndagen sågs täta led av demonstranter på gator och torg i huvudstaden Beirut och på andra håll.

Under kvällen kom nya besked från en uppsatt källa till Reuters: premiärminister Saad al-Hariri har enats med sina koalitionspartner om ett reformpaket. Målet är att underskottet i nästa års statsbudget ska vara "nära noll".

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Banker ska bidra

En av åtgärderna är att privata banker och centralbank ska bidra med 3,3 miljarder dollar till budgeten. Vidare ska landets telekomsektor privatiseras och en stor översyn av den sargade elsektorn ska göras.

Dessutom får tidigare och nuvarande presidenter, ministrar och parlamentsledamöter sina ekonomiska ersättningar halverade.

Inga skatte- eller avgiftshöjningar för medborgarna finns i paketet. Däremot ska hårdare tag sättas in mot korruptionen genom ändringar i lagstiftningen och regelverken för att öka insynen.

Just korruptionen – men också arbetslöshet, fattigdom och eftersatt infrastruktur – är något som protestvågen riktat in sig på sedan den utbröt i torsdags.

– Jag demonstrerar här för att störta presidentens män och hans korrupta regering, säger 40-åriga Sanaa Mallah i Beirut på söndagen.

Svindlande statsskuld

Libanons statsskuld är uppe i över 150 procent av bruttonationalprodukten. De senaste åren har Beirut försökt genomföra ekonomiska reformer för att få loss ett hjälppaket på 11,6 miljarder dollar i internationella lån och stöd. Men det har ännu inte betalats ut eftersom reformerna inte genomförts.

Den sunnimuslimske Saad al-Hariri tycks ändå ha vikit sig inför demonstranterna.

Men innan uppgifterna om paketet kom klargjorde den kristne maronitledaren Samir Geagea att hans partis fyra ministrar lämnar regeringen. Geagea krävde samtidigt att hela regeringen ombildas.

– Vi har dragit slutsatsen att den här regeringen inte har den makt som krävs för att ta de nödvändiga steg som behövs för att rädda landet från ett än värre ekonomiskt läge, sade han i ett tv-sänt tal.

Beslut på måndagen

Den tredje koalitionspartnern, den shiamuslimske Hizbollahledaren Sayyid Hassan Nasrallah, vill inte se en ny regering.

– Alla borde ta sitt ansvar snarare än att hålla på med att ta politiska poänger medan de lämnar landet åt dess öde, sade han, även det i ett tv-sänt tal.

Ingen av regeringspartierna har officiellt kommenterat uppgifterna om reformpaketet. Men det väntas bli antaget under ett regeringssammanträde på måndagen. I så fall stannar Geageas ministrar kvar på sina poster och regeringen överlever krisen.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.