Annons

Regeringen uppmanas minska straffrabatt

Riksdagen uppmanar regeringen att minska straffrabatten för de som döms för flerfaldig brottslighet.
Politik • Publicerad 4 april 2019
Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell vill minska mängdrabatten för straff. Arkivbild.
Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell vill minska mängdrabatten för straff. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det sammanlagda straffet för den som döms för flera brott i en och samma rättegång blir i dag lägre än om brotten begåtts av olika personer.

Denna så kallade mängdrabatt vill nu en majoritet i riksdagens justitieutskott minska. I ett tillkännagivande uppmanas regeringen att föreslå ändringar i strafflagstiftningen i syfte att åstadkomma en skärpt straffmätning vid flerfaldig brottslighet.

Annons

Bakom tillkännagivandet står M, KD, C, L och SD.

– Det ska aldrig löna sig att begå brott och alla brottsoffer ska få upprättelse. Det får de inte i dag, säger Forssell.

– I dag får man oftast en väldigt generös mängdrabatt när man begår flera typer av brott.

Forssell uppger att polisen oftast inte utreder alla brott en person misstänks för eftersom man vet på förhand att det inte blir någon påföljd ändå, eftersom den misstänkte även gjort sig skyldig till andra saker.

Förslaget som utskottsmajoriteten nu uppmanar regeringen att lägga fram innebär att de tre grövsta brotten ska tillmätas hela straffvärdet.

Forssell nämner som exempel en person som döms för fyra inbrott. Den personen skulle med dagens system dömas till ett år och fyra månaders fängelse. Med Moderaternas förslag skulle straffet, enligt Forssell, bli 2 år och fyra månader.

– Jag ser framför mig att regeringen skyndsamt återkommer med det här, säger han.

Peter Wallberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons