Annons

SCB:s generaldirektör kallas till riksdagen

Statistiska centralbyråns (SCB) generaldirektör Joakim Stymne kallas till riksdagens finansutskott med anledning av de felaktiga arbetslöshetssiffrorna, skriver Aftonbladet.
Även regeringen har ögonen på myndigheten framöver.
Ekonomi • Publicerad 13 november 2019
SCB:s generaldirektör Joakim Stymne. Arkivbild.
SCB:s generaldirektör Joakim Stymne. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) säger i en skriftlig kommentar till Aftonbladet att hon förväntar sig att Stymne förklarar hur situationen har kunnat uppstå och vad de gör för att det inte ska upprepas.

”Statistiken från SCB måste vara korrekt, det är av avgörande betydelse för oss i riksdagen när vi fattar beslut”, säger hon.

Annons

Regeringen kommer att följa upp SCB:s fortsatta arbete för att säkerställa att felaktigheterna i myndighetens officiella statistik inte upprepas i framtiden. Det meddelar civilminister Lena Micko (S) efter ett möte med Stymne på onsdagen.

"Jag framförde regeringens krav där vi förutsätter att de felaktigheter och kvalitetsbrister som uppdagats och som rör den officiella statistiken inte upprepas. Det här handlar om tilltron till myndigheten och en grundläggande utgångspunkt är att statistiken ska vara kvalitetssäkrad", säger Micko i ett uttalande.

SCB publicerade tidigare i höst arbetslöshetssiffror som inte visade sig stämma. Felaktigheterna kan dateras till sommaren 2018 och berodde på fel i rådatan från Evry, den konsultfirma myndigheten anlitat.

I veckan bröt SCB med Evry och publicerar på torsdag omarbetade siffror, som ska ge en bättre bild av läget från juli 2018 och framåt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons