Annons

Extra pengar ska rädda fjällederna

Nu försöker regeringen ändra på de anslagsminskningar för fjällederna som upprört bland andra Svenska Turistföreningen. 200 miljoner kronor extra ska rädda fjällederna, våtmarkerna och rovdjursinventeringarna, enligt regeringens vårändringsbudget.
Politik • Publicerad 6 april 2019
Nu kan fjällederna restaureras. Arkivbild.
Nu kan fjällederna restaureras. Arkivbild.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Nedgångna fjälleder och rastplatser kommer att orsaka olyckor, varnade Svenska Turistföreningen när budgeten för att underhålla lederna i den svenska fjällvärlden ströps i höstas. KD:s och M:s budget tog bort anslagen för åtgärder som har med värdefull natur att göra.

Osäkerhet på fjället

Bland andra Fjällräddarna och Svenska Turistföreningen protesterade. Att inte underhålla fjällederna kan vara livsfarligt, hävdade de.

Annons

– Jag är riktigt förbannad på detta. Har vi inte ett välfungerande ledsystem så kommer det att innebära en osäkerhet på fjället och en otrygghet som slutligen resulterar i att det kan inträffa allvarliga olyckor om inte ledsystemen upprätthålls, sade Rickard Svedjesten, ordförande för fjällräddarnas organisation Svefro, till TT då.

En namninsamling startades, och snart hade 23 800 personer visat sitt stöd för att lederna måsta hållas i skick.

"Mycket glädjande"

Nu blir de bönhörda. Regeringen avsätter 200 miljoner kronor i år för Naturvårdsverkets arbete med åtgärder för värdefull natur. "Satsningen innebär vidare att Naturvårdsverket, andra centrala myndigheter och länsstyrelserna kan fortsätta sitt planerade arbete med bland annat skötsel av naturreservat, restaurering av ledsystemet i fjällen och rovdjursinventeringar", skriver regeringen i ett pressmeddelande där extrapengarna presenteras.

Nu är Svenska Turistföreningens generalsekreterare Magnus Ling nöjd.

"Vi kan inte acceptera att eftersatta broar inte rustas upp eller att rastskydd inte renoveras samtidigt som intresset för fjällvandring och turskidåkning ökar. Därför är det mycket glädjande att regeringen vill öka budgeten för ledunderhåll" skriver han i ett pressmeddelande.

Johanna Cederblad/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons