Annons

Harvey Weinstein åtalas för fler sexbrott

Rättegången mot Harvey Weinstein, som står åtalad för våldtäkt och sexuellt övergrepp, inleddes i New York på måndagen.
Bara timmar senare åtalades den tidigare Hollywoodproducenten i Los Angeles för ytterligare två sexbrott.
Nöje • Publicerad 6 januari 2020
Harvey Weinstein anländer till rätten i New York. Han står åtalad för våldtäkt och sexuellt övergrepp och rättegången väntas pågå i sex veckor.
Harvey Weinstein anländer till rätten i New York. Han står åtalad för våldtäkt och sexuellt övergrepp och rättegången väntas pågå i sex veckor.Foto: Seth Wenig/AP/TT
Skådespelaren Rosanna Arquette befann sig utanför rättsalen för att kräva rättvisa för alla de kvinnor som har anklagat Harvey Weinstein för övergrepp.
Skådespelaren Rosanna Arquette befann sig utanför rättsalen för att kräva rättvisa för alla de kvinnor som har anklagat Harvey Weinstein för övergrepp.Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Den första rättegångsdagen mot Harvey Weinstein inleddes på måndagseftermiddagen, svensk tid. Iklädd svart kostym anlände den tidigare Hollywoodproducenten med hjälp av rollator till rättsalen på Manhattan i New York. Utanför domstolen pågick protester ledda av skådespelaren Rosanne Arquette, som krävde rättvisa för alla de kvinnor som likt henne har anklagat Weinstein för sexuella övergrepp.

Åtalspunkterna mot den 67-årige Harvey Weinstein är fem till antalet. Bland annat misstänks han för att ha utfört oralsex på en kvinnlig produktionsassistent mot dennes vilja i ett hotellrum i New York 2006, och för att ha våldtagit en annan kvinna i ett hotellrum i samma stad 2013.

Riskerar livstids fängelse

Annons

Rättegången väntas pågå i sex veckor. Om Weinstein fälls för de grövsta åtalspunkterna, som grov våldtäkt, riskerar han livstids fängelse. Han nekar till alla anklagelser och hävdar att alla sexuella kontakter har skett under samtycke.

Weinstein har i en mejlintervju med CNN förklarat att han vid en frikännande dom har planer på att försöka bygga upp sin karriär i filmbranschen igen.

Nya åtal presenterades

Några timmar efter att rättegången i New York hade inletts åtalades Weinstein i Los Angeles för ytterligare en våldtäkt och ett sexuellt övergrepp.

"Vi tror att bevisen kommer att visa att den åtalade använde sin maktställning för att komma åt sina offer och därefter begå våldsamma brott mot dem", sade Jackie Lacey, distriktsåklagare i Los Angeles, i ett uttalande.

Enligt åtalet ska Weinstein den 18 februari 2013 ha våldtagit en kvinna på ett hotell i Los Angeles. Dagen därpå ska han förgripit sig på en annan kvinna i en hotellsvit i Beverly Hills.

Anklagelserna mot Harvey Weinstein kom till ytan i oktober 2017 och blev startskottet för #metoo-rörelsen. Sedan dess har ett 80-tal kvinnor, däribland skådespelare som Angelina Jolie och Gwyneth Paltrow, vittnat om att de utsatts för övergrepp av den förre filmmogulen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons