Annons

Rariteter från rockens supersamlare till salu

Kultur • Publicerad 13 februari 2020
The Rolling Stones basist Bill Wyman repar med bandet inför en konsert i december 1969. Arkivbild.
The Rolling Stones basist Bill Wyman repar med bandet inför en konsert i december 1969. Arkivbild.Foto: Peter Kemp/AP/TT
Bill Wyman vid en välgörenhetstillställning i London hösten 2017. Arkivbild.
Bill Wyman vid en välgörenhetstillställning i London hösten 2017. Arkivbild.Foto: Grant Pollard/AP/TT
Bill Wyman. Arkivbild (odaterad).
Bill Wyman. Arkivbild (odaterad).Foto: Foto: AP/TT

The Rolling Stones förre basist Bill Wyman, en av rockmusikens främsta antikvarier, säljer delar av sin enorma samling minnessaker på auktion.

Klenoden är den förstärkare han införskaffade till provspelningen med bandet på en pub i London 1962. Keith Richards och Mick Jagger blev mäkta imponerade av aspirantens Vox AC30. När Wyman dessutom bjöd laget runt på dryck och cigg var saken klar.

Annons

En annan juvel är hans Fender Mustang basgitarr som hörs på Stones-albumen 1969–1970, bandets måhända starkaste period. Den väntas inbringa upp till 500 000 dollar på auktionen i maj i Los Angeles. Förstärkaren uppskattas gå för 80 000–100 000 dollar.

Ett konsertprogram från ett av de få tillfällen som Stones delade scen med The Beatles klubbas också ut. Rariteten från London 1965 lär få snålvattnet att rinna hos seriösa samlare.

"Att samla och arkivera har varit ett av de största nöjena i mitt liv och det blir utan tvivel ett av mina arv", säger den i dag 83-årige Wyman som spelade med Stones 1962–1992.

Delar av auktionsintäkterna går till olika välgörenhetsprojekt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons