Annons

Rapport: Ryska elitspioner hade fransk bas

Agenter ur en särskild elitenhet i den ryska militära underrättelsetjänsten GRU som varit verksamma i Europa uppges ha haft en bas i de franska Alperna.
Bland agenterna finns de två som anklagas för att ha försökt giftmörda den ryska ex-agenten Sergej Skripal i Storbritannien i fjol.
Frankrike • Publicerad 4 december 2019
De män som kallas Ruslan Bosjirov och Alexander Petrov förnekar i en intervju med det statskontrollerade ryska propagandaorganet RT inblandning i mordförsöket mot den ryska ex-agenten Sergej Skripal. Arkivbild.
De män som kallas Ruslan Bosjirov och Alexander Petrov förnekar i en intervju med det statskontrollerade ryska propagandaorganet RT inblandning i mordförsöket mot den ryska ex-agenten Sergej Skripal. Arkivbild.Foto: RT/AP/TT

I en rapport gjord av franska, brittiska, schweiziska och amerikanska underrättelseorgan listas 15 ryska medlemmar i GRU:s elitenhet 29155, skriver den franska tidningen Le Monde. Agenterna har jobbat i olika delar av Europa 2014–2018 men alla har varit i regionen Haute-Savoie i sydöstra Frankrike, nära gränsen till Italien och Schweiz.

Enligt tidningen – vars lista har fem fler namn än de som publicerats av journalistgrupperna Bellingcat och The Insider – har agenterna arbetat i bland annat Bulgarien, Moldavien och Montenegro. Några kom till Frankrike flera gånger, andra bara en gång. En teori är att agenterna höll sig i stillhet i Haute-Savoie före och efter uppdragen för att inte väcka misstankar.

Annons

Organen som står bakom avslöjandet började jobba med rapporten efter mordförsöket på Skripal i brittiska Salisbury i mars i fjol.

Bland de som vistats i Haute-Savoie finns Alexander Petrov och Ruslan Bosjirov, täcknamn för de GRU-agenter som mot Rysslands nekande anklagas för nervgiftattacken mot Skripal.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons