Annons

Rapport: Färre ställer om till ekojordbruk

Jordbruk • Publicerad 7 december 2019
Omställningen till ekologisk produktion kan komma att minska. Arkivbild.
Omställningen till ekologisk produktion kan komma att minska. Arkivbild.Foto: Anna K Eriksson/TT

Omställningen till ekologiskt jordbruk kommer sannolikt att minska under de kommande åren, enligt en rapport från intresseorganisationen Ekologiska lantbrukarna.

Minskningen hänger delvis ihop med att många ekobönders femåriga miljöåtagande löper ut i år, vilket gör att de kan gå över till konventionellt jordbruk under nästa år. Organisationen tycker även att handeln behöver bli bättre på att marknadsföra svenska ekologiska varor.

Annons

"Det vi ser nu är en tråkig konsekvens av handelns kortsiktighet. För några år sedan ropade alla efter mer ekologiska råvaror och ekobönderna levererade. Det tar flera år för en gård att ställa om till ekologisk produktion och nu när de nya råvarorna finns tillgängliga är handelns aktörer inte alls lika intresserade längre", säger Sofia Sollén-Norrlin, verksamhetsledare i Ekologiska lantbrukarna enligt ett pressmeddelande.

Enligt rapporten har det skett en störning på marknaden till följd av att försäljningen hade planat ut när många väl hade ställt produktionen efter rekordåren 2013-2016. Samtidigt ökar efterfrågan på vegetariska produkter, och därför uppmanas ekoproducenterna att haka på vegotrenden. Den ses enligt rapporten som en stor affärsmöjlighet för ekobönderna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons