Annons

Putin till attack mot mördad man i Berlin

Rysslands president Vladimir Putin vidhåller att Ryssland inte var inblandat i ett uppmärksammat mord i Berlin som lett till en diplomatisk kris.
Han erbjuder sig att hjälpa den tyska utredningen – samtidigt som han kallar mordoffret för en blodtörstig mördare.
Tyskland • Publicerad 10 december 2019
Tysklands förbundskansler Angela Merkel i samspråk med Vladimir Putin i Paris på måndagskvällen, med Frankrikes president Emmanuel Macron i bakgrunden.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel i samspråk med Vladimir Putin i Paris på måndagskvällen, med Frankrikes president Emmanuel Macron i bakgrunden.Foto: Charles Platiau/poolfoto via AP/TT

Tyska åklagare misstänker formellt Ryssland för att ligga bakom mordet på georgiern Zelimchan Changosjvili i en park i centrala Berlin i augusti och den tyska regeringen har reagerat genom att sparka ut två ryska diplomater ur landet.

Ryssland nekar sedan tidigare till detta och vid en presskonferens i Paris får presidenten Vladimir Putin frågan om man kommer att besvara Tysklands åtgärder.

Annons

– Det finns oskrivna regler i sådana här saker: Utvisar ni våra diplomater så utvisar vi era, säger Putin.

"En blodtörstig person"

Vid ett möte i Paris där Ukraina stod på dagordningen höll Vladimir Putin och Tysklands förbundskansler Angela Merkel enskilda överläggningar, där Merkel ställde krav på Ryssland att bidra till utredningen.

– Vi måste hitta de skyldiga och, tillsammans med kanslern (Merkel) göra allt för att hjälpa våra tyska kollegor, säger Putin, men går samtidigt till attack mot den döde Changosjvili.

Changosjvili var själv en mördare, säger Putin, och hänvisar till att han tidigare stridit tillsammans med tjetjenska rebeller.

– Han är en ondskefull och blodtörstig person, säger den ryske presidenten, som utan att lägga fram något bevis gör gällande att Changosjvili var en av personerna bakom ett bombdåd i Moskvas tunnelbana.

Putin hävdar vidare att den mördade georgiern ingick i kriminella miljöer och antyder att detta kan ha något att göra med hans död. Ryssland hade begärt honom utlämnad som en misstänkt terrorist, men enligt Putin gick inte Tyskland med på detta. Georgiern hade sökt tysk asyl.

Gripen med falsk identitet

Zelimchan Changosjvili sköts med två skott i huvudet från nära håll, mitt på dagen den 23 augusti. En man med ryska identitetshandlingar greps kort därpå.

Den misstänkte har dock en falsk identitet, enligt den tyska tidningen Der Spiegel och den grävande journalistgruppen Bellingcat. De har i en gemensam granskning visat hur den ryska personen i identitetshandlingarna inte finns och att mannen sannolikt är en kazakisk man som anklagades för ett liknande mord i Moskva 2013, men som sedan försvann ur ryska myndighetsdatabaser under märkliga omständigheter.

Mordet och den diplomatiska kris som följt påminner om och sker ett och ett halvt år efter förgiftningen av den ryske ex-spionen Sergej Skripal i Storbritannien.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons