Annons

Pulitzerpriset till fängslade journalister

Journalistik • Publicerad 15 april 2019
De fängslade Reutersjournalisterna Kyaw Soe Oo (till vänster) och Wa Lone finns bland årets Pulitzerpristagare, för sitt arbete med att rapportera om ett massmord på rohingyer i delstaten Rakhine i Myanmar. Arkivbild.
De fängslade Reutersjournalisterna Kyaw Soe Oo (till vänster) och Wa Lone finns bland årets Pulitzerpristagare, för sitt arbete med att rapportera om ett massmord på rohingyer i delstaten Rakhine i Myanmar. Arkivbild.Foto: Thein Zaw/AP/TT

Två fängslade myanmariska journalister fanns bland pristagarna när Pulitzerpriset, den mest prestigefulla utmärkelsen för journalistik i USA, delades ut.

Reportrarna Wa Lone och Kyaw Soe Oo prisas, tillsammans med sin redaktion på nyhetsbyrån Reuters, för sin granskning av ett massmord på rohingyer i delstaten Rakhine i Myanmar. De två reportrarna dömdes till sju års fängelse i september i fjol, anklagade för att ha brutit mot en lag om statshemligheter i Myanmar. Domen har fördömts av omvärlden.

Annons

Reutersjournalisterna tar hem Pulitzerpriset i den internationella kategorin, tillsammans med Associated Press-reportrarna Maggie Michael, Maad al-Zikry och Nariman El-Mofty som under ett års tid bevakat kriget i Jemen.

Pulitzerpriset delas också ut i kulturkategorier, bland annat skönlitteratur. Där heter årets pristagare Richard Powers, för boken "The overstory".

Dessutom delades ett hederspris ut postumt till soul- och gospelstjärnan Aretha Franklin, som gick bort i fjol.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons