Annons

Protester när grekiska migranter flyttas

Med protester försöker lokalbor på det grekiska fastlandet hindra att migranter flyttas över från de överfulla lägren på öarna i Egeiska havet.
Bussar med asylsökande möts med stenar och slagord.
Grekland • Publicerad 3 november 2019
Migranter väntar på vidaretransport efter att ha klivit av färjan nära Aten. Flera hundra asylsökande har under helgen flyttats från läger på öarna till fastlandet.
Migranter väntar på vidaretransport efter att ha klivit av färjan nära Aten. Flera hundra asylsökande har under helgen flyttats från läger på öarna till fastlandet.Foto: Yorgos Karahalis/AP/TT

– De bör ge sig av. Vi har fått nog, säger en demonstrant i staden Gianittsa till tv-kanalen Skai, när en folksamling försöker hindra ett 60-tal asylsökande från läger på Lesbos och Samos att kliva av bussen.

Migranterna lyckas till slut under polisens överinseende lämna bussen och bli inkvarterade på ett hotell. Längre österut, i staden Serrai, möts ett 20-tal asylsökande av liknande protester.

Annons

Under helgen har runt 900 personer överförts från läger på Egeiska öarna, nära Turkiet, till fastlandet. Greklands regering planerar att omplacera runt 20 000 fram till årsskiftet, men det sker inte utan protester. För tio dagar sedan hindrades 380 asylsökande när deras buss möttes av stenkastning i Nea Vrasna. Bussen fick omdirigeras till en annan plats.

Antalet nyanlända har ökat på nytt och under de senaste fyra månaderna har runt 40 000 migranter kommit, enligt regeringen. Över 34 000 människor lever nu under miserabla förhållanden i läger på fem öar som i teorin kan ta emot 6 300 asylsökande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons