1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Protester mot föreslagen premiärminister

Inom kort kan Libanon ha en ny premiärminister i form av den 75-årige affärsmannen och politiske veteranen Mohammad Safadi.
Han har gått med på att ta sig an den mycket svåra uppgiften om han får politiskt stöd – men redan uppgifterna om att det kan bli han triggar igång nya demonstrationer.
Libanon har lamslagits av enorma protester mot regeringen. Arkivbild.
Foto: Hassan Ammar/AP/TT

– Jag bekräftar att vi har haft kontakt med minister Safadi och han har gått med på att ta sig an positionen som premiärminister om hans namn får stöd av de huvudsakliga politiska krafterna i regeringen, säger utrikesminister Gibran Bassil till etermediebolaget MTV.

Libanon är en komplicerad mix av olika religiöst och etniskt grundade politiska krafter. Men under ett möte på torsdagskvällen ska enighet om att föra fram Safadi som möjlig ny premiärminister ha nåtts mellan de tunga sunnimuslimska partierna – som stöds av västliga länder och nationer kring Persiska viken – och de Iranstödda sunnimuslimska rörelserna Hizbollah och Amal.

De mer djupgående konsultationerna för att slutligen få Safadi vald kan börja på måndag, säger Gibran Bassil.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Mot eliten

Den tidigare premiärministern, sunnimuslimen Saad al-Hariri, avgick den 29 oktober sedan enorma demonstrationer mer eller mindre lamslagit landet i ett par veckor. Protesterna riktades först mot planerade skatte- och avgiftshöjningar i landet, som befinner sig i en djup ekonomisk kris, men övergick allt mer till krav om att hela den politiska eliten, som beskylls för att ha skott sig på staten och styrt landet in i krisen, ska bytas ut.

Mohammad Safadi – som tidigare innehaft flera regeringsuppdrag, bland annat den tunga finansministerposten – är sunnimuslim. Därmed uppfyller han ett av kraven för att bli premiärminister i landets maktdelningssystem.

Men samtidigt är han också en framgångsrik affärsman som är djupt inbäddad i landets elit, och det kan tala emot honom i demonstranternas ögon.

"I djup koma"

Och uppretade människor i Safadis hemstad Tripoli ödslade ingen tid, utan samlades utanför en av hans egendomar.

– Att välja Mohammad Safadi som premiärminister bevisar att politikerna som styr oss befinner sig i djup koma, som om de vore på en annan planet, säger den 60-årige demonstranten Jamal Badawi.

En annan kritiker säger att Safadi förkroppsligar den typ av politiker som demonstranterna vill bli av med.

– Han är en integrerad del av det här ledarskapets vävnad. Safadi uppfyller inte det folkliga upprorets ambitioner, säger universitetsprofessorn Samir Anous.

20 gripna

Också utanför Safadis bostad i huvudstaden Beirut pågick en demonstration på fredagskvällen.

– Mohammad Safadi är korrupt och vi är här för att säga att revolutionärerna är kategoriskt motståndare mot att se honom leda regeringen, säger demonstranten Ali Nuriddin.

Enligt militären greps 20 personer på fredagen sedan de attackerat soldater som röjde bort barrikader som demonstranter satt upp och som stoppade trafiken på olika vägar. Nio av demonstranterna släpptes senare, sju kvarhålls för förhör och fyra har lämnats över till militärpolisen.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.