Annons

Prostatacancer ska behandlas med ultraljud

Sjukvård • Publicerad 8 november 2019
Behandling med ultraljud väntas ge färre biverkningar än operation (bilden) och strålbehandling. Arkivbild.
Behandling med ultraljud väntas ge färre biverkningar än operation (bilden) och strålbehandling. Arkivbild.Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Prostatapatienter i Sverige kan snart behandlas med en metod som väntas ge färre biverkningar än operation och strålning – tumörvävnad bränns bort med ultraljud.

Akademiska sjukhuset i Uppsala blir först ut i landet att införa behandlingen.

Annons

"En fördel är precisionen, att ultraljudsbehandlingen kan riktas bättre mot tumörer i prostata jämfört med exempelvis strålbehandling", säger Michael Häggman, överläkare i urologi på sjukhuset, enligt ett pressmeddelande.

Främst riktar sig behandlingen till män med tumörer på enbart ett fåtal ställen på prostatan.

Behandlingen kommer att börja ges efter årsskiftet inom ramen för en klinisk studie. Metoden har redan använts i flera år i andra europeiska länder.

– Vi vet att svenska patienter begett sig utomlands och betalat det pris som de klinikerna begär, så det finns en efterfrågan som inte är mött i Sverige, säger Michael Häggman, till Sveriges Radio Ekot.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons