Annons

Priset för kollektivtrafik ökar mer än KPI

Ekonomi • Publicerad 9 februari 2020
Det ställs hårda krav på hur fordonen ska se ut och vilka miljökrav de ska uppfylla, det påverkar priset, enligt forskare. Arkivbild.
Det ställs hårda krav på hur fordonen ska se ut och vilka miljökrav de ska uppfylla, det påverkar priset, enligt forskare. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson / TT

Priserna i kollektivtrafiken har de senaste tio åren ökat betydligt snabbare än konsumentprisindex, KPI, rapporterar SR Ekot.

Medan den genomsnittliga prisutvecklingen har varit 12 procent har prisökningen på månadskort och enkelbiljetter varit 43 procent.

– Man ställer hårdare krav på hur fordonen ska se ut, hur nya de ska vara, vilka miljökrav de ska uppfylla, vilka drivmedel de ska gå på och att de ska vara anpassade och tillgängliga för resenärer med olika behov, säger John Hultén forskare vid K2, Nationellt kunskapscentrum för forskning om kollektivtrafik, till Ekot.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons