Annons

Prisad kortfilmare siktar på långfilmsdebut

Jimmy Olsson är en av Sveriges mest hyllade och prisbelönade filmregissörer – och samtidigt en av de mer okända.
Orsak: han regisserar kortfilmer. Men nu har hans film ”2:a klass” fått så många priser och så mycket uppmärksamhet att Olsson håller på att utveckla den till en långfilm.
Film • Publicerad 7 april 2019
Jimmy Olsson är mest känd för sina kortfilmer, men nu planerar han en långfilm.
Jimmy Olsson är mest känd för sina kortfilmer, men nu planerar han en långfilm.Foto: Naina Hel n Jåma/TT

Jimmy Olsson har redan planer på vem som ska spela huvudrollen i långfilmsversionen.

– Jag ska testa en väldigt intressant och ganska känd kvinna, säger han till TT.

Annons

Han vill ännu inte berätta vem det är, men antyder att det är en sångerska.

”2:a klass” handlar om en ung svart lärarinna som försöker ta sig an en ung besvärlig pojke i klassen. Samtidigt blir hon en kväll misshandlad av en nazist hon möter ute på stan. Några dagar senare upptäcker hon att nazisten är pappa till pojken hon försöker hjälpa.

"Inspirerad av Charlottesville"

– Jag blev inspirerad av det som hände i Charlottesville och även av att nazisterna skulle få demonstrera i Göteborg. Jag skrev snabbt, jag ville göra en film som var tydlig och relevant. Ett produktionsbolag, som annars gör reklamfilm, ville göra fiktion och gick in med pengar. Jag fick rätt mycket hjälp med det tekniska, tjänster och gentjänster, och vi gjorde filmen på tre dagar.

I juni förra året började Jimmy Olsson skicka ut filmen till olika kortfilmsfestivaler. Nummer två var barn- och ungdomsfestivalen i Tiffoni i Italien. Där vann den – och det ledde till att andra festivaler ville visa den. Så har det sedan fortsatt – ”2:a klass” har visats runtom i världen, den har vunnit drygt 20 priser och Olsson har rest med den till bland annat Sydkorea och USA.

Siktar på Oscarsnominering

Förhoppningen är att den ska vinna pris på en av 70 kortfilmsfestivaler som har rätt att nominera till Oscarsgalan. Ett pris där medför automatiskt att filmen kommer med på listan över dem som kan gå vidare till slutnominering.

– Jag har två sådana festivaler kvar.

I flera länder, bland annat Brasilien och Sverige, kommer ”2:a klass” att användas i skolundervisningen. Däremot har SVT nobbat den – två gånger.

– De hade synpunkter på ett par scener. Trist, men det är som det är.

Olsson har ett nytt kortfilmsmanus på gång, om en ung flicka som drabbas av klimatångest. Men fokus ligger just nu på långfilmen.

– Den heter ”Att rädda en pojke”, utgår från samma koncept och idé, men tar det vidare. Jag vill skildra mötet med förövaren, berätta om vad som händer med en pojke som har en sådan förälder, hur blir han influerad, vad händer när han växer upp. Cirkeln måste brytas någonstans, säger Jimmy Olsson.

"Rasismen dör aldrig"

Annons

Själv växte han upp i Skåne, "där det alltid funnits problem med rasism".

– Om man inte får stöd hemifrån är det lätt att hamna snett. Och de ser det kanske inte som att de hamnat snett, de har hittat en gemenskap. Rasismen dör aldrig, men vi måste kämpa. Det är som med andra världskriget. Det slutade för länge sedan, men vi måste fortsätta att göra filmer om det, annars händer det igen.

Olsson och hans producent Börje Hansson har ansökt om utvecklingsstöd hos Svenska Filminstitutet, och förhoppningen är att ett första manusutkast ska vara klart i maj. Med en resa till Cannes, kanske?

– Intressant tanke. Det hade jag inte tänkt på tidigare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons