Annons

Pride med queeropera och Disco Smack

Balettworkshop, queeropera, afropride, en ambulerande dopfunt och Kate Moss födelsedags-dj:s. Det finns mycket att utforska under Stockholm Pride även utanför festivalområdet Pride Park.
Kultur • Publicerad 26 juli 2019
"Billy Bloom – Ensam som gud" är en växa upp och komma ut-historia. Den spelas i Galärparken under Pridefestivalen. Pressbild.
"Billy Bloom – Ensam som gud" är en växa upp och komma ut-historia. Den spelas i Galärparken under Pridefestivalen. Pressbild.Foto: Pressbild

Galärparken på Djurgården tas under Prideveckan över av Stolt scenkonst, ett nätverk för scenkonst med hbtq-perspektiv. På programmet finns allt från traditionell teater och standup till drag, musikalmedley, opera och dansworkshops.

– “Moving bodies” är en rörelsebaserad workshop om maskulinitet uttryckt genom dans med den sydafrikanska koreografen Kwanele Finch Thusi. Det handlar om kroppen som en bärare av minnen, säger Vilma Seth, programansvarig för Stolt scenkonst.

Annons

Det blir även en balettworkshop med Katy Pyle från New York.

– Hon menar att balett är för alla och för alla typer av kroppar. Hon är själv en queerperson och jobbar med ett tydligt queerperspektiv men det är lika spännande oavsett hur man identifierar sig.

Alla är välkomna, även utan dansvana.

– Man ska ha bekväma kläder och ett öppet sinne!

RFSL Newcomers är en grupp för nyanlända hbtq-personer som även har startat en scenkonstgrupp. De uppträder med en egenskriven föreställning.

– En del är professionella i sina hemländer, andra har inte stått på scen tidigare.

"Queer as opera"

Under etiketten “Queer as opera” framträder bland andra Richard Hamrin och Karolina Blixt.

– De tar vara på crossdressing-grejen som har funnits inom operan hur länge som helst och visar att det, trots att opera kan kännas traditionell och lite styltig, finns en stark queertradition

Ett brett program, konstaterar Vilma Seth, med både smalare scenkonst och mer publikfriande. Man låter inte ekonomin stoppa några besökare.

– Allt är helt gratis. Alla som kommer kan ta med egen mat och dryck och ha picknick men det finns även en kafévagn. Vi hoppas att folk vill komma dit och vara där hela dagen och att det blir som en Pridepark för kulturintresserade.

Ingen Barcelona-house

Annons

Även klubben Trädgården på Södermalm satsar på ett mer alternativt program, främst musik men även performance och queerkonstnärer, säger Tommie Damberg som håller i trådarna för festen som hålls den 3 augusti, samma dag som Prideparaden.

– Allting kring Pride är ganska riktat mot en viss typ av bög, Barcelona-house, gogo-dansare och mycket schlager. Jag tycker att det är intressant att göra en Pridefest som riktar sig till folk med andra intressen.

Även om han tycker att musiken på Pride ofta brukar vara “ganska trist mainstream-house” är han positiv till arrangemanget i stort.

– Pride gör ett jättebra jobb, de har ett brett schema av artister och jippon. Det är även väldigt informativt och riktat till ett brett åldersspann.

Dj:s hos Kate Moss och Versace

Trädgården har öppet varje dag utom måndag under Prideveckan. Den nyligen stängda queerbaren Bitter Pills är värdar för en kväll, då kommer en ambulerande dopfunt finnas för dem som vill ta sig ett nytt namn som hyllning till queer-gemenskapen. Det blir även en kväll med temat afropride, då uppträder den sydafrikanska duon Faka och en visning av "Rafiki", en film om kärlek mellan två unga kvinnor i Kenya.

Tommie Damberg har lyckats boka en dj-duo som han försökt få till Stockholm i flera år.

– På min kväll har jag bokat Disco Smack från London. De spelar mycket gammal italodisco och konstiga bortglömda grejer. De ser helt fantastiska ut och har spelat på Kate Moss 40-årsfest och på fester hos Donatella Versace. De har gått visningar för Vivienne Westwood och är med i modesvängen.

Stockholm Pride håller på mellan 29 juli och 3 augusti. Evenemang hålls under hela veckan både på festivalområdet Pride Park samt på många andra ställen runt om i Stockholm.

Helena Gustavsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons