Annons

Trump: Kurderna hjälpte inte oss i Normandie

Donald Trump försvarar USA:s tillbakadragande av soldater i Syrien, och säger att kurderna inte hjälpte USA under andra världskriget.
Syrien • Publicerad 10 oktober 2019
USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild.Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

USA:s president Donald Trumps beslut att dra tillbaka amerikanska soldater, vilket öppnade för Turkiets offensiv in i norra Syrien, har lett till kraftig kritik på hemmaplan. Politiker i olika läger, liksom tidigare högt uppsatta militärer, ser beslutet som ett svek mot de kurdiska styrkorna som USA samarbetade med i kriget mot IS.

Men presidenten står på sig.

Annons

– Som någon skrev i en väldigt mäktig artikel i dag, så hjälpte inte de oss i andra världskriget, de hjälpte oss inte med Normandie som ett exempel, säger Trump.

– Med det sagt, så gillar vi kurderna,

Det var längs franska Normandies kust som den allierade huvudinvasionen i Västeuropa skedde i slutet av andra världskriget 1944.

Trump anser att USA inte kan göra något i konflikten mellan turkar och kurder. Men han säger på torsdagen att han ska prata med båda sidor.

Trump konstaterar att USA i kriget mot terrorrörelsen IS har bistått kurdisk milis.

– Vi har spenderat enorma summor pengar på att hjälpa kurderna när det gäller ammunition, vapen, pengar, betalningar.

Gav inte grönt ljus

USA godkände inte Turkiets intåg Syrien, säger utrikesminister Mike Pompeo i en intervju med tv-bolaget PBS.

Han avfärdar oron för att offensiven ska leda till att IS återigen får fäste i regionen.

Pompeo säger i att Donald Trump fattade ett beslut att dra tillbaka amerikanska styrkor för att inte utsätta dem för fara, men att det inte är att likställa med att USA godkänt anfallet.

– USA har inte gett Turkiet grönt ljus, säger han.

Annons

Samtidigt medger han att Turkiet har legitima säkerhetshot.

– Jag har upprepat det flera gånger. De har ett terrorhot i söder. Vi har gjort vad vi har kunnat för att förhindra att det terrorhotet drabbar det turkiska folket. Samtidigt har vi försökt uppnå det som är bäst för USA:s intressen, vilket är att undvika att radikal islamisk terror sprids från Syrien.

IS-krigare flyttades

Den kurdiskledda SDF-milisen, som är mål för angreppet, har hållit omkring 10 000 IS-terrorister fångna. Milisen spelade en avgörande roll i att nedkämpa terrorrörelsen i Syrien.

Många oroas över att den turkiska attacken ska göra att IS-fångarna flyr och återigen få fäste i regionen.

Pompeo avfärdar den oron.

– Jag är övertygad om att vi kommer att fortsätta skydda USA:s folk mot det terrorhotet, säger han.

Samtidigt uppger Trump att USA tagit några högt uppsatta IS-krigare och förflyttat dem till säkra platser. Enligt medieuppgifter rör det sig om två brittiska terrorister som flyttats till Irak. De var en del av en terrorcell på fyra personer som torterade och mördade utlänningar när IS-väldet var som störst. Den tredje i gruppen dödades i en drönarattack och den fjärde är frihetsberövad i Turkiet.

Trump säger att Turkiet kommer att ta över ansvaret för de IS-fångar som kurderna i dag har ansvar för.

– Om kurderna inte håller koll, så kommer Turkiet att göra det. De vill inte ha de här personerna ute mer än vi gör, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons